Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen – en väg in i det svenska samhället

Carl Enarsson, Fagersta Södra: ”Det här ska bli väldigt spännande”.

Annons
Carl Enarsson, Fagersta Södra.

Att idrott kan vara en väg i det svenska samhället är välkänt. Fagersta Södra har varit inne på den vägen tidigare, och tar nu ytterligare ett steg. Klubben drar efter påsk i gång sin integrationsfotboll på Fagerliden.

– Det här känns väldigt spännande, säger initiativtagaren Carl Enarsson.

Tanken på att starta projektet föddes under hösten. Från början var idén att köra lite av en try-out för spelare, för att kanske hitta killar som var intresserade av att spela för klubben.

Det har sedan svängt lite grand, och nu är tanken att ha träning en gång i veckan för alla intresserade, från 14 år och uppåt. Och det här ska kunna vara en väg in i det svenska samhället. Att knyta nya kontakter för de nyanlända.

– Tanken är då att vi kan slussa de som vill vidare in i föreningen, kommer det tjejer kan vi se till att de får kontakt med Västanfors, men de som vill kan också stanna kvar i den här gruppen och träna vidare, säger Carl Enarsson.

– Vi kommer att köra träning en gång i veckan till att börja med. Vi har ju ingen aning om hur många som kommer. Och nu i starten har vi tillgång till halva konstgräsplanen.

För att nå ut till nyanlända har Fagersta Södra vänt sig till asylboenden i kommunen.

– Det här är något helt nytt för mig, så det ska bli väldigt spännande. Och det är säkert mycket som vi inte har tänkt på, säger Enarsson.

– Som det här med språket. Vi får hjälp med tolkar, och fotbollen är ju som tur är den samma över hela jorden. Så det funkar väl delvis med teckenspråk också. Men det kan nog bli en del språkproblem ändå.

För att klara ekonomin har Enarsson jagat sponsorer, och fått napp hos Seco Tools, som går in med 25 000 kronor, och Intersport, plus att Sisu idrottsbildarna finns med och lämnar ett startbidrag på 10 000 kronor.

– Vi kommer ju att behöva materiel, som bollar och västar. Plus att vi köpt en taktiktavla för att kunna rita upp övningar på. Det tror jag kan underlätta, säger Enarsson.

– Jag har ju läst om del lyckade exempel, där fotbollen hjälpt till med integration. Så jag, och klubben, vill vara med och hjälpa till.

Bland annat har Avesta AIK startat ett projekt där konstgräsplanen på Avestavallen är öppen för spontanfotboll under flera timmar alla fredagskvällar.

Läs mer: AAIK bjuder in till spontanfotboll

– Ett ledord vi haft när vi planerat det här är glädje, det ska vara kul att träna, vi hoppas hitta en glädje med träningen. Och de som kommer på träningen ska känna en tillhörighet, säger Enarsson.

– Samtidigt vill jag att det ska var riktiga träningar, med struktur. Att det ska vara ordning och reda.

Om allt nu går enligt planeringen är det träningsstart onsdag den 30 mars. Eller möjligen onsdagen efter, den 6 april.

Mer information finns på Facebooksidan – Spontan- integrationsfotboll Fagersta.

Mer läsning

Annons