Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisbeeföreningen som hoppas kunna växa

Högsta önskan är en 18-hålsbana i Fagersta.

Annons
Fagersta Frisbeesportförening tränar discgolf vid Risbroskolan. Kvartetten med från vänster Andreas Wennmyr, Jesper Lind, Christian Lehto och Thomas Johansson hör till de mer aktiva i klubben. Killarna hoppas klubben ska växa och att banan ska få fler korgar.

Att kasta frisbee har säkert alla gjort någon gång. Men att prova på discgolf är för de allra flesta något nytt.

Discgolf en sport på frammarsch och även i Fagersta finns en förening. Fagersta Frisbeesportförening med runt 40-talet medlemmar. Klubben förfogar över en bana med fyra korgar och nio utkast.

På gräset vid Risbroskolan har de aktiva i Fagersta sin bana. Här tränar man alla kvällar från halv sex till sju. De som är mest aktiv i klubben är Thomas Johansson, Andreas Wennmyr, Jesper Lind och Christian Lehto. Killarna berättade när FP-sporten besökte banan att detta är en sport som är på frammarsch.

Man kan tro att det bara är att kasta frisbeen lite hur som helst. Men i discgolf handlar det om att hamna i korgen som finns efter banan. Det finns utan tvekan vissa likheter med golf. För det första har varje hål, eller korg, ett par. Alltså idealresultat på just det hålet.

För det andra så får man byta frisbee efter hand som man tar sig fram till korgen. Lite som i golfen där man byter klubba efter var man befinner sig på banan. De som är aktiva har inte bara en frisbee utan det finns en hel del att välja på.

Detta beroende på hur långt det är till korg eller vilka hinder man ska ta sig förbi för på banan. Det är kanske både träd och buskar i vägen? Även vinden påverkar valet av frisbee.

Hur långt når killarna i Fagerstaklubben med sina kast? Jo, mellan 120 och 130 meter kastar de som är längst. Eliten kastar 130 meter med pression men sedan kan det vara kast på 180 meter.

Discgolf är en sport som alla kan utöva. Den är billig då man inte behöver ha hur många diskar som helst utan klara sin bra med en eller några. Man för motion då en runda på en 18-hålsbana tar runt två timmar om man inte behöver leta efter någon disk i högt gräs.

På banan vid Risbroskolan finns det fyra korgar vilka man utnyttjar från olika riktningar. Man har nio utkast. Banans par är snällt satt då alla korgar utom en har par tre medan det är par två på en korg.

Klubbens stora önskan nu är att man ska få till en 18- hålsbana. Och det kan finnas en öppning för det då Västerpartiet i Fagersta i vintras lämnade in en motion till fullmäktige om att bygga en ny bana.

En stor förhoppning hos klubben är också att fler kommer och provar på sporten, både killar och tjejer är välkomna.

Läs mer: Vänsterpartister vill se en ny bana för discgolfare

Läs mer: Allt om discgolf

Läs mer: Rätt taktik säkrade tätplatsen

Andreas Wennmyr kastar. En duktig kastare når 130 meter med god pression.
Skissen visar hur du ska kasta, det här hålet är 58 meter långt och har par tre.
Jesper Lind visar upp sina discar. Det gäller att välja rätt disc beroende på var på banan du befinner dig.

Mer läsning

Annons