Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsaren rankad topp fem i världen – smsar om sin karriär med Henrik Stenson: "Egentligen helt otroligt"

Rankad topp fem i världen i handigolf.
Nu berättar Frösåkers Joakim Björkman om målsättningen att bli bäst i världen, utmärkelsen årets para-idrottare på Västerås Idrottsgala – och sin vänskapliga relation med världsgolfaren Henrik Stenson.
– Vi håller kontakten, och sådant lyfter en, säger Björkman.

Annons

Se hela intervjun med Joakim Björkman i spelaren nedan!

Joakim Björkman är rankad topp fem i världen – och är bäst i Sverige. I somras vann 26-åringen guld i handigolf på SM-veckan. Ett kliv framåt från förra säsongen då han tog SM-silver.

På Västerås Idrottsgala förra veckan krönte han succésäsongen med att vinna utmärkelsen Årets para-idrottare.

– Superkul. I den här kategorin som jag var med i tycker jag att det är fyra vinnare, jättekul. Jag har haft ett bra år och fortsätter att ta de steg jag vill ta. Det som saknas är att få in lite fler vinster för att ta några steg till och nå absoluta världstoppen, säger Joakim Björkman.

Han snittar ungefär fyra tävlingar i månaden. Både inhemska och utomlands. Förutom SM-guld vann han även Italian Open i år.

Grand Opening på Köpings GK 2016. Joakim Björkman.

Hur lyder din målsättning framöver?

– Att bli nummer ett i världen. Det finns ingenting annat. Sedan får vi se när det blir. Just nu är jag rankad topp fem i världen.

Björkman har kontakt med världsgolfaren Henrik Stenson – den hittils högst rankade manlige svenske profesionelle golfaren.

– Det är egentligen helt otroligt. Första gången jag fick träffa honom var i Malmö under Nordea Masters då jag och några till från handigolftouren fick träna och prata med honom och diskutera golf i ungefär två timmar. Det började där och sedan har vi hållit kontakten.

– Därefter började han med sin foundation att dela ut pris till årets handigolfare, och i fjol fick jag den utmärkelsen av honom. Därifrån har vi hållit kontakten. Han skickar något sms, skriver på sociala medier ibland. Bara en sådan sak, det lyfter en, säger Björkman.

Stämmer bilden man har av honom från tv överens med verkligheten – en genuin och omtänksam människa?

– Ja, det är en otrolig, unik kille. Han har glimten i ögat och är så godhjärtad.

Henrik Stenson.

Björkman berättar om förutsättningarna inom handigolfen.

– Det finns ingen stor ekonomisk stöttning i det och man måste ha jobb vid sidan av. Det innebär att man får prioritera en hel del. Man gör så gott man kan, säger Björkman.Han är alltså rankad topp fem i världen – och målsättningen är att bli bäst i världen.

Hur ska du göra för att lyckas med det?

– Skjuta lägre scorer, ha ha.

Mer läsning