Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräset förstörde Södras fest

En otroligt liten och svårspelad plan satte stopp för Fagersta Södra i premiären i division 4.
– Det var frustrerande, säger tränaren Khoa Mai efter 1–0-förlusten mot Tortuna SK.

Annons
Johan Adamsson gick mållös för ovanlighetens skull.

Under försäsongen har Fagersta Södra tränat på att bli mer bollförande och rulla boll snabbare än i fjol. Den taktiken gick laget in med när det var dags för premiär borta mot nykomlingen Tortuna SK, som vann division 5 förra året.

Men taktiken var värdelös för dagen.

– Det var en trång plan. Det var håligt och studsigt, det gick inte alls att rulla. Det var extremt svårt och vi satte oss i dåliga lägen när vi försökte spela, säger Södras tränare Khoa Mai.

Södra fick ändra spelidé helt och hållet när de hade insett att det inte gick att genomföra det spel spelarna hade förväntat sig. I stället för att försöka rulla upp bollen längs backen satsade man nu på höga bollar och flera inlägg. Men även det var fruktlöst på grund av Tortunas taktik. Att ställa upp en klassisk ”köttmur” i straffområdet.

– De parkerade bussen. Det var jäkligt svårt redan från början. Och så blev det extra svårt när de tog ledningen också, säger Mai.

Tortunas segermål kom redan efter 20 minuters spel. Laget fick en frispark vid mittplan, som då egentligen inte var i ett farligt läge. Men eftersom planen var så liten var det en målchans, och Tortuna skickade upp sina längsta spelare för att försöka vinna nickdueller. Det lyckades. Bollen passerade flera spelare i luften innan den till slut dök mot bortre stolpen. Och där dök en hemmaspelare upp och nickade in 1–0.

Samtidigt hade inte Södra mycket att sätta emot.

– Det skapades lite halvchanser. Med lite marginaler hade vi kunnat få ett flytmål. Men i en sådan här match fanns det inte, säger Mai.

I den andra halvleken försökte Södra ändra taktik på riktigt. Mai ville göra det enkelt och spela rakare. Men det här var inte Södras dag. Och framför allt satte gräsmattan stopp för fotbollsspelandet.

– Vi skulle inte krångla till det så mycket. Vi försökte komma till inläggslägen och spela rakare. Men det är inget vi är så bra på egentligen. Vi har tränat på att rulla bollen under hela försäsongen. Jag hoppas att vi kommer slippa det här framöver.

Mai menar också att han var naiv i sin coachning och att taktikförändringen kanske kom för sent.

– Jag får ta på mig coachmissen, säger han.

Var Tortuna även bättre än vad ni hade föreställt er?– Nej, det var den matchbilden vi förväntade oss. Vi kanske blev lite överraskade av att planen var i så dåligt skick. Men fungerar det inte att spela måste vi försöka kriga ner dem. Och den fighten tog vi först i andra halvlek.

Läs mer: Johan Adamsson kallar Södra för "osmarta": Läs varför i måndagens FP.

Mer läsning

Annons