Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustavs förebild: Världsdomaren Webb

Han beskriver sig själv som snäll och diplomatisk. Utmärkta egenskaper om man är fotbollsdomare åt ungdomar. Och Gustav Pettersson har snabbt blivit populär bland den mest kritiska skaran: föräldrarna.

Annons

För tre år sedan tänkte Gustav Pettersson, då tolv år, att han behövde tjäna lite extra pengar. Vad passade då bättre än att kombinera inkomsten med något han gillar bäst? Gustav gick en fotbollsdomarkurs som Fagersta Södra höll i och efter det har han blåst otaliga gånger i pipan. Och han gör det med glädje.

– Det är en kul grej och tar inte alltför lång tid. Jag kan döma några matcher på förmiddagen och sedan hänga med polarna på eftermiddagen, säger han.

Men även om Gustav inte lägger ned jättemycket tid på dömandet utför han alltid sitt arbete seriöst och med pondus. Unga domare kan ibland ha svårt att ta för sig på planen. Trycket från föräldrarna kan bli starkt och få en ur balans. Men Gustav står alltid på sig.

– Det är bra att jag har tryck på mig att prestera. Visst, vissa matcher är roligare än andra, men jag måste i alla falla alltid göra mitt bästa. Och om jag gör fel ber jag om ursäkt. Jag brukar i slutändan få beröm i alla fall.

Ryktet om Gustavs insatser på fotbollsplanen har spridit sig och många föräldrar sägs vara mer än nöjda med hans dömande. Det är framför allt hans förmåga att förklara domsluten som gör att han har blivit populär uppe på Fagerliden.

– Jag måste säga att jag är väldigt snäll som person. Jag bryr mig om andra. Och så är jag väldigt diplomatisk. Jag vill gärna förklara för de yngre om de gör något fel, så att de kan göra bättre ifrån sig nästa gång, säger han och tillägger:

– Man måste vara schysst på planen. Det är sällan jag ryter till, det ska inte behövas.

Gustav dömer mestadels sjumanna- och niomannafotboll. Men han har även testat på att döma elvamanna. Det ser han som en stor fjäder i hatten.

– Jag dömde skol-DM, det var riktigt kul. Då gick jag bara i sjuan och dömde de som gick i nian. Det gav mig mycket erfarenhet, det var en utmaning och jag vågade mer efter det. Jag blev mer självsäker i mitt dömande, menar han.

Gustavs engagemang inom fotbollen är märkbart inte bara genom hans dömande. Han spelar själv i Fagersta Södras P98-lag och är en utpräglad målskytt. Han samlar på fotbollsskor och följer den mesta fotbollen som går att följa runt om i världen.

Favoritspelaren just nu är Real Madrids stjärna Cristiano Ronaldo. Favoritlagen är IFK Göteborg och Manchester United. Men finns det någon favoritdomare att nämna också?

– Ja, Howard Webb.

Hur kommer det sig?– Han brukar döma till fördel för Manchester United, haha.

Mer läsning

Annons