Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller formen med bowling

"Det är en härlig samvaro som ger bra motion och styrka".

Annons
Det morgonpigga gänget som träffas för att spela bowling.

I hela 45 år har ett gäng bowlare stigit upp i ottan för att motionera med sina klot. Många är de som varit med genom åren. En som varit med från starten är Åke Olander.

– Det är en härlig samvaro som ger bra motion och styrka, vilket gör det lätt att stiga upp tidigt för att spela sex serier, säger Åke Olander.

De morgonpigga bowlarna började för 45 år sedan. Det startade när dåvarande bowlinghallsföreståndare Roland Landin kom med förslaget att det skulle spelas bowling klockan 06.00.

Denna tidiga start kom till då utövarna skulle hinna till sina jobb. På senare år har starttiden flyttats till 07.00, då de flesta i dag är pensionärer.

Antalet deltagare var runt tio, tolv under den första tiden. Sedan har antalet varierat under åren. Under de sista åren har det varit bra deltagande och ligger nu på 20-talet varje gång.

Bowlingmorgonen börjar med att deltagarna lottas samman parvis. Sedan spelas det fyra serien där man kämpar för att förbättra sitt snitt och besegra sin motståndare. Segraren blir sedan den som förbättrade sig mest. Morgonen avslutas med två serier där man spelar i par och slår vartannat slag.

Helt klart är det så att tävlingshornen växer på var och en. För inte går man upp så tidigt för att inte vinna.

Man kan dock lugnt påstå att det råder en härlig anda där man uppskattar sina egna streakar lika mycket som motståndarens. Men ges det chansen till att dela ut en gliring, så kommer den. Men hela tiden med glimten i ögat.

Den ende som varit med från början är Åke Olander. Hur ser då Åke på denna morgontidiga formen av motion med bowling?

– Jag tycker detta är en mycket bra form. Vi har en härlig gemenskap och mycket roligt inte minst när vi har våra avslutningar där vi på våren gör en travresa, säger Åke Olander.

– Någon tycker säkert att bowling inte är någon större form av motion. Men under en spelmorgon lyfter vi var och en cirka 115 kilo per serie. Ser man sedan till att man spelar sex serier, ja då blir det en hel del. Till detta tränar man koncentration och inte minst balans.

Det som tillkommit på senare år är att det förs en hel del statistik på hur man spelar. Det finns uppgifter på bästa och sämsta serie.

Det finns också uppgifter på om man höjt sitt snitt eller försämrat sitt spel. Man kan också se vilka som slagit en tvåhundring samt vilka som slagit bingo, fem strike i rad.

Mer läsning

Annons