Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han simmade dubbelt i Vansbro

"I ett svagt ögonblick sa jag något om att det skulle vara kul att vara med och simma någon gång".

Annons
Glenn Rosén klarade Vansbrosimningen.

Ofta tar barn efter sina föräldrar. Men ibland blir det tvärtom. Som i familjen Rosén där sonen Mikael varit en framgångsrik tävlingssimmare och där nu pappa Glenn klarat Vansbrosimningen två år i rad.

I helgen avgjordes Vansbrosimningen. Som är en del i en Svensk klassiker tillsammans med Engelbrektsloppet, Vasaloppet och Lidingöloppet. Liksom övriga klassikerarrangemang ökar intresset för att simma i Vanån och Västerdalälven.

I år var antalet anmälda till något av loppen nästan16 000. En av dem var Glenn Rosén, Fagersta. Ja, han till och med ställde upp i två lopp. Öppen älv i fredags och klassiska Vansbrosimningen i lördags.

I båda fallen handlar det om 3 000 meter simning, först2 000 meter medströms i Vanån och sedan 1 000 meter motströms i Västerdalälven.

– Mikael är ju engagerad i Vansbrosimningen och i ett svagt ögonblick sa jag något om att det skulle vara kul att vara med och simma någon gång, säger Glenn Rosén och skrattar.

– Så till förra året, 2014, anmälde Mikael mig. Och då fick jag lov att börja träna simning.

Träningskompisar hittade han i Fagersta Södra triathlon. Men till skillnad från triathleterna nöjer sig Glenn med simning.

– Det är härligt gäng. Men jag har problem med knäna så jag kan inte springa, men jag får vara med och simma i alla fall, säger Rosén.

– Vi tränar i simhallen på vintern och i Eskiln på sommaren. En varv runt Eskiln blir ungefär en kilometer.

Första besöket som simmare i Vansbro blev en kylslagen historia. Loppet kortades av säkerhetsskäl till hälften av den vanliga längden.

– Det ska ha varit 16 grader i vattnet. Men det sas att det bara var 13 grader, säger Rosén.

I år var det inga temperaturproblem. Vattentemperaturen låg på 18-19 grader.

– Som att simma i Eskiln ungefär. Nu använder de flesta våtdräkt. Men det kan bli kallt om ansiktet, händer och fötter, säger Rosén.

Som före detta brandman är Rosén van att träna och hålla i gång kroppen. Det tänker han fortsätta med.

– Det blir fler besök i Vansbro. Jag tycker att jag har blivit en bättre simmare, och att tiderna blir bättre. Sedan är det väldigt bra ordnat runt loppet, säger Rosén.

Sonen Mikael, som vunnit Vansbrosimningen tre gånger (1993, 1999 och 2001), har förstås delat med sig av sina kunskaper, både direkt till pappa Glenn, men också till de andra i Södras triathletgäng.

– Nu i söndags passade Mikael dessutom på att köra lite mer simträning med gänget från Skinnskatteberg som ska ställa upp i Ironman i Kalmar senare i sommar. De körde en träningsdag med alla tre grenarna, säger Rosén.

Vansbrofakta

Genom åren har det som först enbart var en simtävling i Vanån och Västerdalälven växt. I år var nästan16 000 deltagare anmälda till något av loppen. På programmet finns nu även förutom rena simlopp också triathlon, cykel och swimrun.

Den första simningen genomfördes 1950 och då startade tio personer, nio kom i mål. Till och med 1955 korades inga segrare. Så 1956 blev Göran Åberg, Örebro SS, på tiden 42.34 och Elsa By, Falu SS, 56.32, tävlingens första vinnare.

Mer läsning

Annons