Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar en omväg till drömmålet

”Jag hoppas bli kursetta och fullfölja satsningen från att hoppa av gymnasiet till att ändå bli vad jag vill”.

Annons
Benjamin Turunen och Figaro.

Fagerstakillen Benjamin Turunen har kvalat till elitserien med sitt hopplag. Efter några omvägar med avhopp från gymnasiet är han också på väg mot sin dröm – att bli ridlärare och tränare.

Benjamin Turunen, 17 år, var i juni med och kvalade från division I allsvenskan till elitserien på sin sexåriga häst Figaro. Nästa år får han alltså tävla elit med laget i Vänsta Ryttarförening och möta riktigt tuffa lag och duktiga ekipage. Men han har fler planer och mål än det.

– Jag och Figaro har kvalat till 130 centimeter och planen är att tävla fler sådana klasser och bli klara för 140 centimeter till nästa år, berättar Benjamin.

Hans långsiktiga tävlingsmål är att hoppa 150 centimetersklasser. Men eftersom Figaro är en unghäst är Benjamin noga med att spara lite på honom, så att han behåller framåtbjudningen och tycker att det är roligt att hoppa.

Till sin hjälp med träningen har han Louise Haaga, Skästa, och Helena Ström, Vänsta, som han tränar för regelbundet.

– Benjamin är ambitiös, envis, målinriktad och har en väldigt bra känsla, berättar tränaren och coachen Helena Ström.

Det Helena anser att Benjamin behöver mer utav förutom god och regelbunden träning, är mer tävlingsrutin, men eftersom han i princip inte gör annat än rider sin och flera andras hästar är han på god väg.

– Det är fint också att Fagersta Ryttarklubb samverkar så bra med andra klubbar så att ryttarna ska kunna utvecklas maximalt inom sin gren, säger Helena Ström, som driver tävlingsklubben Vänsta Ryttarförening utanför Strömsholm.

Benjamin har också arbetat för och tränat för OS-ryttarna Pether Markne och Per Sandgaard på Arphus gård utanför Strängnäs. Även om han trivdes jättebra där ville Benjamin ha mer tid att tävla, och drömmen om att bli ridlärare och tränare lockade allt mer.

Han flyttade tillbaka till Fagersta och tävlade med hästen Irmelin. Det gick bra, tills hon plötsligt under en förklass till elithoppningen inte var ridbar. De tog sig runt på åtta fel, lämnade över lagplatsen i elit och åkte hem. Väl hemma upptäcktes en rörelsestörning och hos veterinären ett flertal fel och Irmelin fick efter en tid somna in.

– Bara några dagar senare fick jag hem Figaro, berättar Benjamin, som äger unghästen tillsammans med sin faster.

Tack vare Figaro har Benjamin åter möjlighet att satsa ordentligt på högre höjder, samtidigt som drömmen om att träna andra lever vidare. Benjamin lär sig och inspireras också mycket av Louise Haaga, som själv är glad att hon träffat ”Benne”, som han kallas.

– Han är talangfull och en väldigt underbar person som ger mycket glädje, säger Louise.

I sommar har Benjamin gått ridlärarkursen RIKO. Nästa steg är att läsa vidare till level 1 för att kunna utbilda sig till ridlärare.

–Jag hoppas bli kursetta och fullfölja satsningen från att hoppa av gymnasiet till att ändå bli vad jag vill, säger Benjamin målmedvetet.

Målet är att bli A-tränare i hoppning. Gärna med egen gård, egna träningar och flera egna hästar. Benjamin har också god möjlighet att få mer erfarenhet genom att vara elev till Louise Haaga på Skästa gård och då få träna för henne och följa hennes träningar och tävlingar.

– Så jobbar jag på Fagersta Ryttarklubb med barn och ungdomar också. Det är jättekul att se dem rida sin första galopp och följa deras utveckling, säger Benjamin, som är mycket tacksam för stöd och pepp från ridskolechefen Malin Öhman, som var den som fick honom att söka till ridlärarkursen.

Den närmaste tiden väntar tävlingar i Vänsta, Rommehoppet i Borlänge och Champion of the Youngsters. Benjamin Turunen är ett namn värt att följa på tävlingsbanorna.

Mer läsning

Annons