Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansdotter en del i den svenska succén

”Det var helt magiskt att stå på start”.

Annons
Hansdotter först i backen.

Frida Hansdotter hade sin fjärde världscupseger inom räckhåll. Men fick se sig snuvad på vinsten i Hammarbybacken av Wendy Holdener, Schweiz, som vann med en tiondel.

Läs mer: Alla resultat finns här

Det blev en dramatisk kväll när Stockholm för första gången någonsin stod värd för en världscuptävling i slalom. Och en av huvudpersonerna var förstås Norbergsåkaren Frida Hansdotter.

Och hon trivdes verkligen i backen.

– Det var helt magiskt att stå på start, se hela publikhavet och höra alla som hejade på oss, säger Frida Hansdotter.

Hansdotter hade dessutom egen hejaklack, bland de nästa 7000 åskådarna, som gjorde sitt bästa för att både synas och höras.

– Självklart jättekul att ha en egen klack, säger Hansdotter.

Hansdotter körde säkert från åttondelen och framåt. Förlorade inte ett åk på vägen till finalen, även om det var rejält tajt. Mot norskan Nina Löseth var exempelvis segermarginalen bara fyra hundradelar i semifinalen.

– Jag har lagt tid på att träna parallell. För det blir allt viktigare för cupen. Och det här var mitt bästa resultat i en sådan här tävling, säger Hansdotter.

– Hela tävlingen var superkul. Ett jättebra arrangemang och vad de måste ha slitit för att få till så bra underlag när vintern har varit så dålig.

I finalen ställdes Hansdotter mot Wendy Holdener. Hansdotter tog det första åket med 15 hundradelar. I det andra åket lyckades Holdener vända.

– Det var verkligen inget säkerhetsåk. Jag var på gränsen, men Wendy gjord ett jättebra åk. Men jag är nöjd, säger Hansdotter.

Kvällen gick dessutom i Hansdotters väg. Värsta konkurrenten i slalomcupen Veronika Velez-Zuzulova, åkte ut i kvartsfinalen mot Maria Pietilä Holmner som slutade trea. I och med det ökade Hansdotter ut ledningen i slalomcupen till 139 poäng med två tävlingar kvar.

Läs mer: Ställningen i slalomcupen

– Jag har bäddat bra för mig, men det gäller att jag gör två bra tävlingar till. Och det ska jag verkligen försöka göra, säger Hansdotter.

Förmodligen får Stockholm chans att arrangera en tävling också nästa år.

– Det här är bra för vår sport. Men jag tycker inte att parallelltävlingar ska räknas in i slalomcupen. Det här är något helt annat än slalom, säger Hansdotter.

Vad händer närmast nu?

Jag blir hemma några dagar. Sedan åker vi någonstans för att träna inför tävlingarna i Jasna, första helgen i mars, säger Hansdotter.

På herrsidan vann Marcel Hirscher, Österrike, som i finalen besegrade André Myhrer.

Läs mer: Programmet för världscupen

Palltrion med Hansdotter till höger.
Hansdotters egen hejaklack.
Bra fart över hoppet för Frida Hansdotter.

Mer läsning

Annons