Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansdotter om cuptriumfen

”När jag såg det bara sprutade tårarna. Så det har varit mycket känslor i dag”.

Annons

Frida Hansdotter hade chans att avgöra slalomcupen i den näst sista deltävlingen. Och det gjorde hon. Men oj så dramatiskt det blev.

– Det här är något som jag strävat efter, och när jag såg att jag hade ledningen med 105 poäng bara sprutade tårarna, säger en överlycklig Frida Hansdotter.

Frida Hansdotter har varit jämnheten själv under säsongen. Inför söndagens tävling i Jasna, Slovakien, hade Norbergsåkaren inte varit sämre än sexa i någon deltävling. På nio tävlingar var facit sex pallplatser.

Läs mer: Nu är cupsegern nära

Men nu när det fanns chans att säkra segern i slalomcupen gick det tyngre. Hansdotter åkte in på 13:e plats i det första åket. Långt efter huvudkonkurrenten, och hemmaåkaren, Veronika Velez-Zuzulová som var 139 poäng efter Hansdotter i sammandraget och som låg tvåa efter det första åket.

– Jag hade en riktigt dålig dag på jobbet i det första åket, säger Frida Hansdotter som varit tvåa i slalomcupen två gånger tidigare.

– Det hade kommit nysnö, som de delvis fått bort i banan. Jag brukar åka väldigt aggresivt, men det gick inte nu. Utan jag blev passiv i min åkning.

Läs mer: Hansdotters slalomresultat i vinter

Efter det första åket var det klar fördel Veronika Velez-Zuzulová.

– Jag var inte nervös inför det första åket. Men jag tror ändå att nerverna spökade en del, säger Hansdotter.

– Inför det andra åket var det bara att gå ut och köra. Och jag fick ändå till ett helt okej åk då och klättrade till tionde plats.

Sedan blev det en lång väntan. Åkare efter åkare kom ner. Till slut var det bara topptrion kvar. Och när Velez-Zuzulová tappade en placering var saken klar. Hansdotters försprång i slalomcupen krympte, men bara till 105 poäng. Det kan inte slovakiskan ta in på den återstående tävlingen i St Moritz.

– När jag såg det bara sprutade tårarna. Så det har varit mycket känslor i dag, säger Hansdotter.

Läs mer: Ställningen i slalomcupen

Världscupsäsongen avslutas om två veckor i St Moritz. Och dit åker Hansdotter som redan klar vinnare av slalomcupen.

– Det känns jätteskönt att kunna åka till St Moritz och bara njuta. Att vinna en cup, att var bra över en hel säsong är stort, säger Hansdotter.

Bara fyra svenskor har vunnit slalomcupen tidigare; Pernilla Wiberg (1997), Ylva Nowén (1998) och Anja Pärson (2004). Så det är tolv år sedan någon svenska tog hem den prestigefyllda slalomcupen.

Sedan tidigare har Hansdotter också ett VM-silver och ett VM-brons på meritlistan. Och nu kommer tre raka mästerskapssäsonger; VM i St Moritz 2017, OS i Pyeong Chang 2018 och hemma-VM i Åre 2019.

Redan under måndagen är det dags att tävla igen. Då är det storslalom på programmet. Den som skulle ha körts i söndags, men som blevuppskjuten på grund av kraftig blåst.

– Det har varit en körig eftermiddag. Så nu håller jag på ladda upp för nu storslalom i på måndagen, säger Hansdotter och skrattar.

Kanske inte den allra bästa uppladningen?

– Nej, men det är det värt.

Läs mer: Resultat från Jasna

Läs mer: Hansdotter vann slalomcupen

Annons