Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansdotter startar jakten på guldet

Förra säsongen blev hon hela Sveriges Hansdotter. Nu inleds OS-året och Frida Hansdotter ska höja sig ytterligare en nivå. Den efterlängtade förstaplatsen på en tävling är i fokus.

Annons

För ganska exakt nio år sedan kom Frida Hansdotter till österrikiska Sölden för att göra världscupdebut. Då var hon bara 18 år gammal och ett okänt namn bland de stora världsstjärnorna.

Men det var som sagt nio år sedan. I dag är allt annorlunda. I dag är Frida Hansdotter en av världens absolut bästa teknikåkare och ett stort namn i den alpina världen när världscupen drar i gång i Sölden i morgon.

Men det som fortfarande saknas är beviset på att hon kan vara bäst över två åk i en tävling. Hon har fortfarande inte ställt sig längst upp på podiet efter en världscuptävling.

Fast det närmar sig.

– Det vore fantastiskt kul att ta sin första seger. Jag är så klart supernöjd med alla placeringar och att känna att jag har chansen på pallen. Men jag hoppas på att stå överst en dag, säger Hansdotter.

Världscupen är för Hansdotter ett stort mål när säsongen nu startar. Hon vet att hon ska ligga med i toppen i framför allt slalomcupen. Och hon vet hur mycket varje deltävling betyder.

– För mig är varje världscuptävling väldigt viktig. Det är inte bara OS det här året. Varje tävling är en del i cupen.

Uppladdningen till årets säsong har varit lång och mödosam. Hansdotter har tillbringat stora delar av sommaren hemma i Norberg där hon har gymmat hårt.

– Jag försöker träna så hårt som möjligt. Jag vill ligga på en nivå där jag kör hårt och samtidigt hinner återhämta mig mellan passen. Det har blivit runt tio pass i veckan.

Tränar du alltid ensam?– Oftast. Men ibland har jag med mig pojkvännen eller någon kompis. Jag är ju med landslaget från augusti till maj, så det kan vara skönt att vara ensam.

Sedan augusti har Hansdotter legat på flera läger nere i Europa tillsammans med de svenska alpinstjärnorna. Hon har testat nya skidor och jobbat mycket med att förbättra sin teknik. Allt för att vara så bra förberedd för världscupen som möjligt.

– Det ska bli kul att det drar i gång igen. Sölden kommer alltid snabbt, man tycker att man har haft en lång försäsong. Men det ska bara bli roligt.

Har du utvecklats den senaste tiden?– Det har gått bra på träning och jag har försökt bygga vidare på det jag gjorde bra förra året. Men det är svårt att säga när tävlingarna inte ens har börjat. Jag strävar alltid efter att bli bättre. Men det är en lång säsong, så jag hinner göra mycket mellan tävlingarna också. Jag har ingen större panik, vi får se hur det går i början.

Men det som alltid finns någonstans i bakhuvudet är OS i Sotji. I februari avgörs det som hon har väntat på i snart fyra år.

– Det är jättekul att ha något att se fram emot. Jag hoppas på toppen och att kunna fightas om medaljer. Det är ett stort mål.

Annons