Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansdotter vill lämna Shiffrins skugga

I intervju efter intervju har Frida Hansdotter diskuterat hur bra talangen Mikaela Shiffrin är. Om hon är trött på det? Icke. I stället menar hon att frågorna är ett bevis på hennes egna framstående prestationer i backarna.

Annons
Frida Hansdotter vill ställa sig längst upp på slalompallen i år.

Det amerikanska stjärnskottet Mikaela Shiffrin, som bara är 19 år, har redan vunnit det mesta som går. Hon har tagit VM-guld i slalom och har vunnit nio världscuptävlingar. De flesta av gångerna har hon slagit Frida Hansdotter.

Därför har ofta fokus för journalister (FP inräknat) handlat om Hansdotters syn på Shiffrin. Hur bra hon är, hur det känns att allt som oftast komma efter henne placeringsmässigt. Det är frågor som Hansdotter har fått vänja sig vid den senaste tiden, helt enkelt.

Hur har det egentligen varit att så ofta diskutera Shiffrin?– Jag tror att alla som håller på med slalom får diskutera henne. Jag har kommit tvåa bakom henne flera gånger och då blir det många frågor till mig. Men jag tycker inte att det bara är mig de snackar Shiffrin med, säger Hansdotter.

Är du trött på det nu?– Nja. Anledningen till frågorna är mina egna prestationer. Jag tycker att det är kul att de frågor om jag ska försöka ta Shiffrin. Det är ett gott tecken på att jag visar på bra åkning.

En lång försäsong är nu till ända. Under lördagen sätter Hansdotter på sig fartdräkten för att inleda sin elfte världscupsäsong. Då väntar – som vanligt – storslalompremiären i österrikiska Sölden. En skidort som tyvärr inte verkar passa Hansdotter vidare bra. I fjol blev hon 24:a och året innan kom hon på 18:e plats. Men själv ser hon inte negativt på resultaten.

– Det var för två år sedan det släppte för mig i storslalom. Förra året var det lite stolpe ut. Jag är ganska nöjd med resultaten i Sölden. Jag ser fram emot tävlingen.

Man ska också komma ihåg att storslalom inte är Hansdotters starkaste disciplin. Det är i slalomen hon ska vara som bäst. Där gör hon debut i finska Levi 15 november. Och då menar Hansdotter att storslalomen är en viktig del i förberedelserna.

– Det är jätteviktigt att åka storslalom så att jag kommer ifrån slalomen lite och sedan kan längta tillbaka. Och jag vill ju att storslalomen ska gå bra också. Jag hoppas på stolpe in i år.

Du kom tvåa i den totala slalomcupen i fjol. Vad siktar du på nu?– Självklart på att ta ett kliv till, sedan får vi se hur det går. Det är många som slåss om den där kristallgloben. Men jag tycker att det har gått bra på försäsongen. Jag ska absolut försöka vara där (i toppen) och visa Shiffrin att jag är minst lika bra som henne.

">Här är intervjun som alltså sporrar Hansdotter.

Mer läsning

Annons