Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta skidformen med en app

Ny teknik hjälper längdåkarna.

Annons

Modern teknik tar plats i längdåkarnas skidor. Ett chip håller koll på hur du ska valla och hur långt du åker.

– Det är det senaste inom längdåkningen, säger sporthandlaren Kenth Östberg i Skinnskatteberg.

Kenth Östberg har sålt längdskidor i många år. Han har bland sina kunder många åkare som tränar för både Engelbrekts- och Vasalopp. Visst känner Östberg av att intresset för längdåkning ökar.

För den oinvigde kan utbudet av skidor mycket väl liknas vid en djungel.

– Det är ett stort ansvar att sälja skidor. Att hjälpa kunden att välja rätt utrustning, säger Östberg.

Som tur är finns det teknik att ta till som hjälp. Men det gäller att kunden också hjälper till.

– Kunden måste vara ärlig. Annars går det inte, säger Daniel Springfeldt, anställd hos Östberg.

– Säger kunden att han åkt mycket skidor som ung, kan det där med tekniken, ja då plockar jag förstås fram en skida som passar den kategorin. Men om det kunden sagt inte stämmer, då blir det fel.

En hel rad faktorer är viktiga. Inte då bara tidigare erfarenhet utan bland annat åkarens längd, vikt och målsättning. Och inte minst hur mycket pengar åkaren kan tänka sig att lägga på sin utrustning.

– Ska du bara ut i skogen för att, som jag brukar säga, äta apelsin? Eller tränar du för något lopp?, säger Springfeldt.

– Säg att du lägger runt

3 000 kronor. Då har du bra grejor att åka på.

Utvecklingen av skidor går hela tiden framåt. Det senaste är norska Madshus som sätter ett chip i skidan. På chippet finns lagrat information om skidans egenskaper. Och i tider av appar, finns förstås en app att ladda ned.

Med appen kan åkaren finjustera längden för vallans fästzon och det finns en funktion för att lagra data som snittfart samt hur långt du åkt. Och allt går att dela i sociala medier.

– Madshus är först med den här tekniken. Men jag tror att andra tillverkare kommer att följa efter till nästa säsong, säger Östberg.

Att valla sina skidor kan vara knepigt. Då kan vallningsfritt vara ett alternativ. I stället för valla finns något som kan liknas vid stighudar under skidan. Funkar enligt Östberg riktigt bra.

– Oskar Svärd, som vunnit Vasaloppet tre gånger, tränar på den här typen av skidor, säger Östberg.

Även om snön ännu så länge lyser med sin frånvaro är skidsäsongen i full gång i butiken. Många vill vara beredda när snön kommer.

– Finns det inte snö i våra trakter har vi inte långt till platser som brukar vara snösäkra. Som Grotfallet i Grängesberg eller Kloten, säger Östberg.

– Det är många som gillar skidåkning som motionsform. Och jag tycker det verkar vara allt fler tjejer som köper längdskidor.

Annons