Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyspelaren som ska leda fotbollsföreningen

Nye ordföranden om Västanfors mål för säsongen.

Annons
Mikael Wikman är ny ordförande för Västanfors IF, damfotboll. Mikael Wikman är ny ordförande för Västanfors IF, damfotboll.

Många klubbar har tvingats lägga ned sina damlag. Men hos Västanfors IF är verksamheten stabil.

– Vi har en väldigt väl fungerande styrelse, vi är ett bra team, säger nye ordföranden Mikael Wikman.

Läs mer: Västanfors lyfte spelet efter ängslig start

Som aktiv var Mikael Wikman hockeyspelare i Fagersta AIK. Nu har han tagit över som ordförande för damfotbollen i Västanfors IF.

– Jag kom in i föreningen eftersom min yngsta dotter spelar fotboll, och jag har varit med i styrelsen i flera år när jag nu fick frågan om att bli ordförande, säger Mikael Wikman.

I en tid när många damlag har lagts ned, kan Västanfors se tillbaka på en stabil verksamhet under 40 år. Och det är en på flera sätt välmående förening som Mikael Wikman tar över ansvaret för.

– Vi har en väldigt väl fungerande styrelse, vi är ett bra team, och det är kul att vi har fyra kvinnor i styrelsen. Sedan är vi i ett läge där vi kan jobba med bra framförhållning. Det är sällan det blir några akuta frågor, även om det förstås händer det också, säger Wikman.

– Ekonomin är under kontroll, och vi har lyckats knyta några nya sponsorer till oss.

När gräsmattan togs bort på Västanfors IP fick fotbollen flytta till andra sidan av staden – till Fagerliden. Ett beslut som var omdiskuterat.

– Jag var en stor motståndare till flytten. Men så här i efterhand blev det riktigt lyckat. Damfotbollen har verkligen hittat hem, säger Wikman.

– Särskilt nu när vi har hela byggnaden med omklädningsrum och klubblokal för oss själva sedan hockeyn flyttat allt sitt till ishallen.

Nu är det inte bara i styrelsen som kvinnorna tar plats i föreningen. Även på ledarsidan finns många kvinnor representerade.

– Vi har bra med ledare till alla lag, och det är också roligt att före detta spelare vill återvända och bli ledare, säger Wikman.

Idrottsmässigt har damlaget de senaste säsongerna spelat i division 3, en serie som är ett samarbete mellan Västmanland och Örebro län. Tidigare har klubben under en rad år spelat högre upp i seriesystemet.

– Ambitionen är förstås att ligga i toppen av division 3, men det är ingen mening med att gå upp för att sedan åka ur. Vi har en väldigt ung A-trupp, och det är i första hand de spelarna klubben ska satsa på om man eventuellt skulle gå upp i seriesystemet. Men vi skulle nog behöva komplettera med spetskompetens för att klara oss kvar i en högre division, och det kostar pengar, säger Wikman.

– Men vi har ett bra koncept där spelare återvänder till oss. Vi vill försöka ge spelarna möjlighet att hålla på så länge som möjligt med fotboll. Plus att vi tycker att det är viktigt att det ska kunna gå att dubbelidrotta.

Att damfotbollen i Västanfors är på rätt väg finns det flera exempel på. Ett är förstås mittfältaren Ida Hyttinen som är uttagen till det svenska F16-landslaget och en turnering i Finland i början av maj.

– Dessutom har vi två tjejer, 15-åringarna Emma Olsson och Ellen Westberg, som är uttagna till Enköpingslägret som är det sista lägret före elitlägret i Halmstad i sommar, säger Mikael Wikman.

Läs mer: Skyttedrottningen inför premiären

Mer läsning

Annons