Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmqvist tar ett steg uppåt

"Jag vill gärna ta den här chansen".

Annons
Mikael Holmqvist lämnar FAIK för Borlänge.

Fagersta AIK gjorde en liten satsning inför säsongen. En viktig del i den satsningen var nye tränaren Mikael Holmqvist. Nu väljer Holmqvist att lämna FAIK.

– Jag har fått ett erbjudande från Borlänge, och jag vill gärna ta den chansen, säger han.

Förhoppningen från FAIK-ledningens sida var förstås att Mikael Holmqvist skulle bli kvar i klubben ytterligare någon säsong.

Men så blir det alltså inte.

– Jag har trivts jättebra i FAIK. Med föreningen, ledarstaben och spelarna. Jag har fått ett väldigt bra intryck av klubben och jag hade jättegärna varit kvar, säger Mikael Holmqvist.

– Men precis som när jag var spelare vill jag utvecklas som tränare. Och när då den här chansen med Borlänge dök upp känns det som att jag måste ta den.

Borlänge är ett etablerat division 1-lag, men tappade sin huvudtränare Christer Sjöberg under säsongen då han valde att hoppa av.

– Jag ska träffa Borlänge nästa vecka, och jag kommer att hoppa på det här, säger Holmqvist.

– Om inte annat kommer jag att halvera min restid från Hofors till träningarna i Borlänge jämfört med Fagersta.

Säsongen som tog slut på onsdagskvällen är den bästa som FAIK gjort på många år. För första gången sedan 2007 fick laget vara med och känna på spelet i en kvalserie.

Tyvärr lyckades inte FAIK hålla samma höga klass som under seriespelet. Då när laget var som bäst under hösten kom en tio matcher lång segersvit. Och efter den ytterligare en segersvit på sex matcher.

– Vi hade en hög målsättning inför säsongen. Men om någon sagt att vi skulle vinna serien med sex poäng, och ha de två långa segersviterna, hade jag nog inte trott på det, säger Holmqvist.

– Under serien hittade vi vägar att vinna utan att vi alltid spelade så bra. Det blev inte 6–1, utan vi vann med uddamålet. Men det viktiga var att vi tog poäng.

Starten på playoff blev inte bra. Men FAIK vände underläge mot Avesta och bjöd sedan i två matcher på riktigt bra spel. Fortsatte sedan att spela bra mot Söderhamn/Ljusne i nästa playoffrunda.

Men när kvalserien drog i gång med bortamatch mot Köping tog det stopp.

– Vi spelade bra mot Köping. Köping kvitterade till 2–2 sent i matchen och vann sedan i sudden, säger Holmqvist.

– Jag har funderat mycket på vad som hände i kvalserien. Kanske var det så att vi var lite nöjda med att ha kommit dit. Sedan hade vi väl lite oflyt med skador och sjukdomar. Det var vi förskonade ifrån under serien.

Nu måste alltså FAIK ut på tränarjakt. Klart är att Peter Bergström blir kvar i en roll som assisterande.

– Det är synd att Mikael bryter kontraktet. Vi har börjat tittat efter en huvudtränare, säger FAIK-ordföranden Keijo Jokiniemi.

Mer läsning

Annons