Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är sjunde bäst i Sverige på tio mil

Åsa Persson sprang tio mil i helgen.Och slog fjolårets tid med 42 minuter – vilket gav en sjundeplats på SM.- Jag bestämde mig för att mangla allt jag kunde och det gjorde jag, säger hon.

Annons

I helgen avgjordes Stockholm Ultra Marathon och på tiomilsloppet, som var SM-klassat, sprang Fagerstalöparen Åsa Persson.

Tack vare tiden 9 timmar och 53 minuter kom hon på nionde plats, men eftersom segraren och tvåan var från Kroatien räknades inte deras tider i SM. Därmed kan hon klassa sig som sjunde bäst i landet på att springa tio mil.

- Det gick väldigt bra. Jag har tränat hårt för det här och det var ganska väntat att det skulle gå bra. Jag sprang förra året också och då var jag 42 minuter långsammare.

Vad beror den stora skillnaden på?

- Värmen. Det var mycket varmare förra året, säger hon.

- Sedan bestämde jag mig för att mangla allt jag kunde och det gjorde jag. Jag sprang rätt fort i början och tryckte på ordentligt. Sedan var det bara att försöka överleva i slutet och det gjorde jag.

Hur tar man sig igenom ett sådant lopp?

- Helt ärligt så har jag inte vågat tänka på loppet än. Det känns lite otäckt, för jag pressade mig själv otroligt mycket de sista två milen. Jag tänkte vila ett tag innan jag börjar fundera på hur jag gjorde, skrattar hon.

Vidare berättar hon att hon tränar sin mentala styrka väldigt mycket – något som blir väldigt centralt när det handlar om så pass långa distanser.

- Jag försöker träna den mentala biten genom att springa väldigt långt, tidigt på morgonen. Jag kan gå upp vid halv fem, fem på morgonen och springa två mil på tom mage. Då blir man tuff i huvudet och det har jag med mig på tävlingarna.

Annons