Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon drömmer om Superligan

A-lagsdebuten i Rönnby är avklarad med bravur. Här berättar Sofia Olander om säsongens nya utmaningar – och jakten på Superligan.

Annons
Sofia Olander hoppas kunna nå SSL i framtiden.

För ganska exakt ett år sedan började Sofia Olander på innebandygymnasiet i Västerås. I och med flytten lämnade hon också moderklubben Per-Ols för att i stället dra på sig Rönnby IBK:s ställ. Rönnby, som alltid har varit en av Olanders främsta konkurrenter på planen.

Men det är ett byte hon absolut inte ångrar.

– Av erfarenhet, efter ett år i Rönnby, så kan jag säga att jag absolut inte hade utvecklats så mycket här i Fagersta som jag har gjort där. Det är självklart, vill man någonstans så kanske man inte kan vara kvar i Fagersta hela livet. Jag tror inte det i alla fall. Några kanske kan motbevisa mig, säger 17-åringen.

Och för Olander personligen går just nu innebandykarriären spikrakt uppåt. När hon anlände till Rönnby var det från början sagt att hon skulle träna med division 1-laget och spela matcher med division 2-laget. Det konceptet höll bara några matcher, sedan blev hon permanent uppflyttad till det framgångsrika, och exceptionellt unga, division 1-laget.

Och inte nog med det. I torsdags fick hon också göra debut med Superligalaget i deras genrep inför seriestarten. Mot division 1-laget Strömsbro IF blev det 3–3. Olander, från sin backposition, var inblandad i två mål framåt. I förstafemman.

– Det var jättekul. Men det var inte så många A-lagstjejer med. Vissa var på landslagsläger, flera är skadade. Vi var en hel femma från division 1-laget som fick kliva upp. Och det var skitkul.

Vad är skillnaden mellan SSL-laget och ditt lag?– Den största skillnaden är att man märker att de har högre krav på sig själva och laget än vad vi i division 1 har. Sedan går det fortare helt enkelt. Bollen släpps fortare och det är tuffare i närkampsspelet.

– Men det är inte ett jättestort steg mellan SSL och division 1, inte som jag har uppfattat det än så länge. Men jag har inte spelat mot något SSL-lag hittills.

Att Olander nuförtiden spelar back är något relativt nytt. Under hela sin uppväxt har hon mestadels spelat center i Per-Ols. Men när hon kom till Rönnby blev det annorlunda. Då sattes hon på en backposition omgående. Efter en säsong på den nya positionen kan hon nu utvärdera sin roll.

– Jag trivs bra. Det är kul att få spela på en position som jag inte är van vid. Jag ser hela banan och får styra lite mer där bak. Det tråkiga är att jag känner att jag inte är inblandad i det som händer där framme. Jag gjorde en del mål förut, men det gör jag inte så mycket som back, även om jag gjorde något förra året.

– Men vi får kliva upp ganska mycket med backarna i division 1-laget, så det är inte så stor skillnad egentligen.

Inför den kommande säsongen säger Olander att hon har ett stort förtroende av sin tränare Peter Stillman. I fjol kom Rönnby trea i division 1 och imponerade enormt med tanke på att majoriteten av spelarna är födda 1995 och 1996.

Redan då spelade Olander en viktig roll i laget. Och när FP frågar henne om målet med säsongen är svaret givet.

– Att får mycket speltid i division 1 och vara en viktig spelare i viktiga matcher. Sedan har vi distriktslaget med 97:orna också. Och USM med Rönnbys 96:or. Jag får se om vi har någon chans där, det hoppas jag.

Tror du att du kommer att få flera chanser med A-laget under säsongen?– Nu har jag varit med A-laget en träning och en match. Men jag tror inte att jag blir uppflyttad dit i år. Det tror jag absolut inte. Det får jag vänta något år med. Jag hade inte räknat med att det var just jag som skulle få chansen. Jag tycker det finns flera i laget som är bättre än vad jag är. Så jag vet inte varför det blev just jag nu, men de ville väl ge mig chansen.

Men är det ett långsiktigt mål för dig, att nå SSL?– Ja, självklart. Det är det nog för alla oss som spelar i division 1. SSL är ganska nära ändå. Många i laget har som mål att det går bra i serien och att vi inte ska vara sämre än förra året. Jag känner att vi är nära i laget generellt (att nå Rönnbys A-lag). Men det är stor konkurrens.

Under sitt första år i Västerås pendlade Olander till skolan från sitt barndomshem i Fagersta. Men hon kände att det tog mycket på krafterna, så i år har hon i stället skaffat en lägenhet i Västerås. Faktiskt bara 500 meter från hemmaplanen Kristianborgshallen.

Och det är rejält mycket innebandy på schemat just nu. Förutom hennes tre träningar i veckan med Rönnby har hon också två pass under skoltid. Där tar de dock hänsyn till hennes klubblag, och träningarna är inte lika krävande.

Men hon erkänner att det kan bli för mycket ibland.

– Det är inte alltid skitkul. När det går dåligt är det skittråkigt. Men när det går bra är det roligt och då är det tio på en skala ett till tio.

– Det är ju inte bara själva innebandyn, det är allt runtomkring också. Laget, SM. Det gör att det blir roligt och att man vill hålla på.

Finns det gånger du känner att du inte vill träna?– Ja, absolut. Man går i skolan en hel dag och är trött. Men när man kommer dit är det kul ändå. Det handlar om inställning.

Säsongen närmar sig med stormsteg och Olander kan med största sannolikhet räkna med en vinstrik säsong. Precis som i fjol kommer hela veckorna att bli fyllda av innebandy. När det inte är träning på vardagar är det i stället matcher på helgerna. Uppoffringen Olander gör är omfattande. Men hon menar själv att hon njuter av tillvaron. Och att hon är beredd att ge innebandyn allt – än så länge.

FP frågar henne hur långt hon egentligen vill nå i karriären. Återigen är svaret givet.

– Så långt man kan, helt enkelt. Så länge jag tycker att det är kul är jag beredd att lägga ner mycket tid på det. Skulle dagen komma då jag tycker att det är tråkigt skulle det inte vara värt det. Nu tycker jag att det är riktigt kul. Så ja, att spela i SSL någon dag. Så långt vill jag nå.

Räkna också med att Olander kommer att få draghjälp av sina lagkamrater. Hon framhåller att de är unisona i sin satsning och vill exakt samma sak.

– Ja, det är ett väldigt bra lag. Det gör det extra roligt. Vi är ganska lika allihopa. Det finns inga divor i laget som tror att de är någonting. Sådana finns ofta i bättre lag, men inga här. Det är skönt.

Läs mer: Rönnbys tränare Peter Stillman är säker på att Sofia Olander snart kan ta steget upp till SSL. Läs hans hyllning till henne i måndagens FP.

Mer läsning

Annons