Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tog zumban till Skinnskatteberg

”Först tyckte jag att det var fånigt, det där är väl ingen träning”.

Annons
Jessica Wreder leder zumbapassen.

Jessica Wreder har gjort den långa resan från Ecuador till Skinnskatteberg. Med sig på resan har hon haft intresset för att träna. Då bland annat zumba.

– Fast först tyckte jag att zumba var fånigt som träning, säger Jessica Wreder och skrattar.

Jessica Wreder har gjort en lång resa. På flera olika plan.

Född i sydamerikanska Ecuador, uppvuxen i New York och Schweiz. Gifte sig med en svensk man i Miami, Florida. Flyttade till Sverige. Och flyttade tillbaka till USA, bara för att återvända till Sverige.

– Det var svårt för min man att få jobb i USA, säger Jessica Wreder.

Sedan i våras bor nu paret i Skinnskatteberg. Där föll det sig förstås naturligt för Jessica att försöka få i gång någon form av träningsverksamhet. Det är ju det som varit hennes jobb genom åren. Lokal hittade hon i det gamla sjukhemmet Aspebo på Masboområdet.

I april gjorde hon ett första test. Responsen var bra. Det blev snabbt fullt på de olika träningspassen.

Så nu rullar det på med flera olika grupper i veckan. Då inte bara zumba, som är en dansbaserad gruppträning, utan även annan typ av träning. Och där också maken Leif, som är utbildad personlig tränare, har sina grupper.

– Egentligen började allt när jag bodde i Schweiz med mina föräldrar. Där dansade jag både jazzbalett och showdans. Plus att jag gick i mina föräldrars fotspår och utbildade mig inom bankvärlden, säger Wreder.

– Men det där med bankvärlden var inte jag. I början av 1990-talet utbildade jag mig till aerobicsinstruktör i Sverige.

Första kontakten med zumba som träningsform fick Jessica i Miami 2004. Men det var först när paret flyttat tillbaka till Sverige, och bodde i Sollefteå, som Jessica fastnade för zumba som träningsform.

– Först tyckte jag zumba var fånigt som träning. Det där är väl ingen träning, tänkte jag, säger Jessica och skrattar.

– Men där, i Sollefteå, föll allt på plats. Jag utbildade mig till zumbainstruktör i Göteborg. Och det är ju lite kul att zumban kommer från Colombia. Från Sydamerika precis som jag.

Mannen bakom zumban är Albert Perez. Han bodde i Colombia i mitten av 1990-talet. Perez var förutom danslärare också aerobicsinstruktör.

Till ett av sina pass glömde han en gång att ta med sig musik. I stället använde han blandad latinamerikansk musik från en kassett. Passet blev uppskattat. Perez fortsatte instruera efter det nya konceptet. Men det var först när Perez hade gjort flera turer till USA som själva begreppet zumba skapades.

Jessica har nu besökare i alla åldrar, från barn till pensionärer.

– PRO hörde av sig och ville ha ett samarbete, säger Jessica Wreder.

Det här är zumba

Stommen i ett zumbaträningspass är de fyra grundrytmerna salsa, merengue, cumbia och reggaeton. Utöver dessa kan andra rytmer förekomma, som till exempel samba, flamenco och disco. Enkla grundsteg i varje rytm kombineras till en danskoreografi och man varvar snabba rytmer med lugnare för att erhålla en typ av konditions- och intervallträning.

Mer läsning

Annons