Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I vinter blir det nytt under skidorna

"Vi märker att intresset har ökat rejält".

Annons
Daniel Springfeldt visar upp några av vinterns skidor.

Snön ser ut att dröja. Men trots det har skidhandeln kommit i gång. Och i vinter ska de vallningsfria skidorna slå igenom på allvar.

– Jag gissar på att vallningsfritt kommer att stå för 30 procent av vår skidförsäljning, säger Kenth Östberg på Runes sport i Skinnskatteberg.

De senaste vintrarna har intresset för längdskidåkning varit stadigt stigande. Arrangemang som Engelbrektsloppet och Vasaloppet får allt fler åkare.

Inte ens ett par relativt milda vintrar tycks dämpa åklusten speciellt mycket.

Engelbrektsloppet ligger anmälningsmässigt bättre till är förra året. På tisdagseftermiddagen var 1 434 åkare anmälda till något av de tre loppen som avgörs i Norberg den 13 och 14 februari nästa år.

Det stora intresset för längdåkning känner förstås Kenth Östberg av. Till hans butik hittar längdåkare från hela Västmanland, och även från grannlänen.

För Östbergs del har skidsäsongen redan startat. Och för den som vill i gång med åkningen finns möjlighet till det i skidtunnlarna i Torsby och Göteborg.

– Vi märker att säsongen har börjat, och vi märker också ett ökat intresse för vallningsfria skidor. Jag tror att 30 procent av de skidor vi säljer i vinter kommer att vara vallningsfria, säger Kenth Östberg.

Vallningsfria skidor har funnits i några år. Då från någon enstaka tillverkare. Men nu har alla de stora märkena skidor som inte behöver vallas.

– För många är vallningen ett stort problem. Inte minst när temperaturen ligger runt nollan, och det gör den ju ofta. Du kanske vallar hemma, åker bil till skidspåret. Och så är det inte samma förutsättningar där, säger Östberg.

– Man kan säga att ju sämre föret är, desto bättre är det med vallningsfritt. Med vallningsfritt tror jag att vi får ut ännu fler människor i skidspåren.

Den vallningsfria skidan har en fästzon med en bladning mohair och polyamid som fungerar likt stighudar. Skidan behöver då inte någon fästvalla, men det går att lägga på glidvalla. Fästzonen ska hålla cirka 100 mil och går sedan enkelt att byta.

– Den vanliga skidan är bättre när du har minus tio grader, riktigt hårda och fina spår. Men hur ofta har vi det? säger Daniel Springfeldt som som jobbar på Runes sport.

– Men som vanligt gäller att du måste få hjälp att prova ut skidorna så att du får ett par som passar dig, det handlar bland annat om att hitta en skida som passar för din vikt och teknik.

Elitåkarna fortsätter att valla sina skidor. I alla fall för tävling. Men många väljer att träna på vallningsfritt för att spara tid.

– De riktiga racingskidorna finns inte som vallningsfria än, men det tror jag kommer, säger Östberg.

Annons