Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gjorde innebandyn stor – grundaren Andraś Czitrom hyllas efter sin bortgång: "Har betytt jättemycket"

En av Svenska Innebandyförbundets grundare, Andraś Czitrom från Köping, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Nu hyllas han stort av Innebandysverige.
– Det går inte nog att betona hur stor betydelse han har haft för både svensk och internationell utveckling av sporten, säger Tomas Eriksson, president för Internationella Innebandyförbundet till Innebandymagazinet.

Annons

András Czitrom har betytt mycket för innebandyns frammarch och erkännande som sport.

En stor profil har gått ur tiden. Lördagen den 11 november somnade András Czitrom in efter en längre sjukdomstid. Han sörjs nu närmast av familj, men också av en hel innebandyvärld.

Som en av innebandyns mest inflytelserika personer var han med och startade upp Svenska Innebandyförbundet 1981.

Tillsammans med Salamålvakten Crister Gustafsson bestämde sig duon att bilda förbundet den sjunde november. Resten är idrottshistoria och ett stycke magisk sådan, i och med hur sporten har växt de senaste årtiondena.

I ett flertal intervjuer har András Czitrom berättat om den skeptiska syn som fanns bland många och att flera skrattade över satsningen på innebandyn. Grundaren själv var dock alltid säker på sin sak.

– Han var jättetidig med att säga att sporten skulle få genomslag och bli accepterad, det var inte speciellt många som trodde på det då, tidigt 80-tal. Men han fick definitivt ett kvitto på sin förutsägelse om sportens utveckling med tanke på alla stora VM-finaler och publiken som strömmat till arenorna. Senast jag träffade honom var på SM-finalen 2016 i Tele2 Arena inför 18 000 åskådare. Jag hoppas han kände en stor tillfredsställelse och lycka, att det blev såsom han ville, säger Jan-Erik Vaara, före detta landslagsspelare och förbundskapten till Innebandymagazinet.

I samband med SM-finalen valdes Czitrom dessutom in i Hall of Fame.

Dagarna efter Andraś Czitroms bortgång är det fler i Innebandysverige som passar på att hylla pionjären.

– Det går inte nog att betona hur stor betydelse han har haft för både svensk och internationell utveckling av sporten. Jag vet inte var man ska börja och det finns mycket som han gjort för sporten. Det finns framförallt tre milstolpar som han haft väldigt stor del i. Det var András som tillsammans med Schweiz och Finland bildade det Internationella Innebandyförbundet 12 april 1986, vilket är en av de största milstolparna i sportens historia, säger Tomas Eriksson, president för Internationella Innebandyförbundet till Innebandymagazinet.

Första styrelsen. Övre raden: Per Strömstedt, Thomas Haglund, Andras Czitrom, Lennart Andersson, Jan-Erik Sandberg. Nedre raden: Crister Gustafsson, Sven-Erik Nilsson.

Mer läsning

Annons