Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstasonen berättar om känslan efter historiska segern: "Jag visste inte var jag skulle ta vägen"

Han hade en assist i finalen. Sen fanns Filip Johansson på isen när slutsignalen förkunnade att Sverige var mästare i World Under-17 Hockey Challenge.
– Jag slog iväg pucken och gled sakta och kollade upp mot tavlan och såg att det var en sekund kvar. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger Johansson.

Annons

Filip Johansson.

För andra gången i historien har Sverige vunnit World Under-17 Hockey Challenge – det inofficiella U17-VM – efter finalseger i natt mot Kanada svart. En av hjältarna i laget är Fagerstasonen Filip Johansson, som gjorde sitt första internationella mästerskap.

– Det var obeskrivligt. Det var jag som fick pucken det sista som hände. Jag slog iväg den och gled sakta och kollade upp mot tavlan och såg att det var en sekund kvar. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger en nyvaken Filip Johansson med sliten röst på telefon från Kanada.

Läs även: Fagerstas supertalang bakom kvitteringsmål när Sverige vann finalen mot Kanada

Hur är känslan att vara det andra svenska laget genom tiderna att lyckas vinna den här turneringen?

– Det är knappt så man har förstått det ännu. Det är bara så jävla kul.

Filip Johansson spelade fram till kvitteringsmålet fram till 1-1 i finalen, och han tycker att Sverige var starkare trots underläge efter den första perioden.

– Jag tycker att vi hade det mesta, men de fick in en puck där. De är så skickliga, så tummar man på något blir det ju mål. Men vi fortsätter i andra och spelar bra, och får till slut in en puck där. (Linus) Nässén gör det riktigt bra, säger Johansson och fortsätter:

– Jag tycker i pausen där att vi nästan bestämmer oss för att vi ska gå ut och vinna, sen får vi in en puck när Adam (Bokvist) gör mål. Sen bara spelar vi på det och har ett riktigt bra försvarsspel, de får nästan ingenting.

Läs även: Johansson med till U17-landslagets största turnering

Turneringen började dock inte på bästa sätt för det svenska laget. Det blev förluster i de två första gruppspelsmatcherna – innan laget vann fyra raka i slutet av turneringen.

– Det var ändå ingen fara. Vi hade en träningsmatch innan mot ett Kanadalag som vi vann, sen förlorade vi i förlängning mot Ryssland, och andra matchen mot Kanada var ingen bra match av oss. Men det var ingen fara i gruppen så, vi tog nya tag bara och spöade finnarna. Det var riktigt viktigt att göra det inför kvarten.

När vi pratade inför turneringen visste du inte riktigt hur ni stod er mot de nordamerikanska lagen – jag antar att den känslan är bra nu?

– Ja, det tycker jag verkligen. Kanada har ändå tre lag så de var ju lite splittrade. Men vi hade USA i kvartsfinal, jag tyckte vi var mycket bättre än dem. Jag tycker inte bara vi står oss bra, utan jag tycker att vi är bättre än dem.

Mer läsning

Annons