Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeykonflikten löst – USA kommer till spel i VM: "Stod upp för det vi tyckte var rätt"

Deras medverkan i hockey-VM var länge hotad.
Men i natt kom spelarna överens med ishockeyförbundet och det är nu helt klart – USA kommer till spel efter att de fått väsentligt bättre förutsättningar.
– Vi stod upp för vad vi tyckte var rätt och ishockeyförbundets ledning lyssnade, säger kaptenen Meghan Duggan till AFP.

Annons

USA kommer till spel i VM.

USA:s damer hotade att strejka och bojkotta VM i protest mot ojämställda villkor. Även herrlandslaget gav sitt stöd och hotade med bojkott av VM ifall ishockeyförbundet inte lyssnade på damerna.

Senaste två dagarna har det förhandlats med förbundet. Under tisdagen kom parterna inte överens men natten till onsdag blev det klart – USA kommer till spel i VM.

– Vi kommer nu att gå framåt tillsammans i vetskapen att vi kommer att se tillbaka på det här en dag som en av de mest positiva i USA:s ishockeyförbunds historia, säger förbundets ordförande Jim Smith till AFP.

Det nya avtalet som parterna kommit överens om ger de amerikanska spelarna som är med i landslaget en rejäl löneökning, och framför allt en garanterad inkomst.

Enligt The Hockey News kommer varje spelare i landslaget att garanteras 2 000 dollar i månaden, motsvarande drygt 17 700 svenska kronor. Under en säsong där det inte är något Olympiskt spel finns chansen för spelarna att dra in upp till närmare 630 000 kronor.

Dessutom får samma ersättningar som herrlaget för resor och boende under landslagsläger och tävlingar.

Precis som herrlaget kommer damerna också få bonusar utbetalda när de tar medalj i OS.

Efter årets världsmästerskap kommer den amerikanska truppen att få dela lika på en summa mellan 7,5 miljoner kronor och 8,4 miljoner kronor baserat på hur bra det går.

Mer läsning

Annons