Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson hyllar Norbergs OK

Hon gör sitt tredje år i Norbergs OK. Och nu har pallplaceringarna börjat trilla in. Samtidigt hyllar Lovisa Jonsson NOK till skyarna.
– Det är en riktigt bra klubb, säger hon.

Annons
Lovisa Jonsson har radat upp pallplaceringar i år.

För två år sedan tillhörde den numera 16-åriga Lovisa Jonsson Hallstahammars OK. Det är utanför Hallstahammar hon är uppväxt och valet av klubb var enkelt – fram till just för två år sedan.

Då valde hon att byta till den mer välkomnande klubben Norbergs OK. Och bytet han hon inte ångrat en sekund.

– Norberg känns som en stor familj. Det är en riktigt bra klubb. Inte alls som i Hallstahammar, där det mest var gubbar. Och i Norberg fick jag springa stafett också, vilket jag gillar, säger Jonsson som tävlar i D18-klassen.

I Norbergs OK har hon fått köra med seniorerna i klubben. Det har gjort att hon ytterligare har växt i sin utveckling. Till den här säsongen har hon också gjort en satsning – som bar frukt direkt.

– Jag har börjat träna mer strikt och ändrat mina kostvanor. Jag har försökt att styra upp det på ett bra sätt. Tidigare har jag bara tränat måndagar och torsdagar. Men till i år har jag även satsat mer på skidåkningen (längdskidor) under vintern. Det har gett mig bättre kondition och styrka.

Satsningen har helt klart lönat sig. Jonsson har vunnit två tävlingar och kommit tvåa på lika många. Nu verkar det även som att hennes knän håller.

– Jag har försökt att göra små satsningar tidigare år. Men det har alltid varit problem med knäna. Mina muskler hängde inte riktigt med när jag växte snabbt. Men nu kör jag med liniment och det fungerar bra. Jag har kört mer styrka och det har hjälpt.

Lovisa Jonsson har verkligen orientering i blodet. Hennes föräldrar träffades genom idrotten och även hennes farfar är orienterare.

Enligt Jonsson själv började hon orientera så fort hon lärde sig att gå. Intresset växte genom föräldrarnas engagemang. Men när hon gick i skolan och fick testa på orienteringen där ryggade hon tillbaka. Skolorienteringen gynnar absolut inte sporten, menar hon.

– Skolorna skrämmer bort eleverna. Det är det värsta jag vet. Lärarna lägger alldeles för svåra banor och de tar det inte seriöst. Alla säger att det är tråkigt, och så är det ju.

Tur då att Jonsson har sina föräldrar att träna med. Hon tränar tre-fem gånger i veckan och åker långt för att tävla varje helg. Just nu ligger hon 55:a på Långlistan i Sverige. Men det är hon inte nöjd med. Och hon vet att hon kan klättra om hennes fina form håller i sig.

– Mitt första mål är att ta mig upp på topp 50. Och att komma upp till topp 25 skulle vara riktigt kul.

Mer läsning

Annons