Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juljogg för den morgonpigge

Jens hoppas på rekordmånga löpare på julafton.

Annons
Jens Andersson är mannen bakom Juljoggen.

Snöfritt och mildväder. Då minskar valmöjligheterna för den som vill motionera utomhus under julhelgen. Så då kan Juljoggen på julaftonsmorgonen kanske vara ett alternativ.

– Vi har som mest varit 16 löpare, så jag hoppas att vi blir fler än så i år, säger initiativtagaren Jens Andersson.

Idén till Juljoggen föddes för ett antal år sedan. Det är faktiskt lite oklart när den första upplagan klarades av.

– Det kan ha varit åtta år sedan, säger Jens Andersson.

Däremot har upplägget alltid varit detsamma. Samling vid hembygdsgårdeni Västanfors vid 06.00 på julaftonsmorgonen för en löptur på ungefär en timme i lagom tempo. Därefter väntar gemensam frukost på hembygdsgården.

– Jag och en kompis, som brukar springa tillsammans, började prata om det här. Det var så idén föddes, säger Andersson.

Första gången blev inte helt lyckad. Anderssons löparkompis ställde väckarklockan fel och kom en timme för sent. Sedan har det funkat bättre. Förra året kom 13 löpare. Som mest har det varit 16.

– Så jag hoppas att vi blir fler än så i år, säger Andersson.

I år ska inte vädret vara något problem för joggarna. Prognosen talar om fyra, fem plusgrader och uppehåll på julaftonsmorgonen.

– Vi brukar springa runt en timme, det blir ungefär en mil, säger Andersson.

– Vilken runda vi ska springa bestämmer vi tillsammans på plats vid hembygdsgården. Sedan försöker vi hålla ihop under rundan.

Många motionärer väljer att löpträna året runt, medan andra kanske hellre skulle välja mer vinterbetonade träningsformer utomhus under den, i vanliga fall, kalla årstiden. Nu blir det svårt under den här julhelgen.

Norbergs Skidklubb och Norbergs Slalomklubb har båda kört i gång snökanonerna. Och det finns en del konstsnö tillverkad, men köldperioderna har varit för korta. Så varken i Klackbergsbacken eller på Vinterstadion går det att åka skidor än.

Det ser dessutom ut att dröja innan någon längre period med minusgrader når våra trakter, så att det är någon idé att starta snökanonerna igen.

För den som vill åka skridskor går det bara att göra det på Fagerliden i dag, den 23:e, mellan klockan 9 och 16.15. Sedan är det julstängt i ishallen. Men den öppnar för friåkningen igen den 28 december.

Hur det blir med åkning på Västanfors IP återstår att se. Mildvädret har tagit hårt på isen. Men om vädret tillåter är det friåkning på IP följande tider:

23 december: 10.00–15.00.

25 december: 12.00–15.00.

26 december: 10.00–15.00.

28 till 30 december är det friåkning, om vädret tillåter, mellan 10.00 och 15.00.

Mer info om Juljoggen finns här

Info om tider för friåkning finns här

Mer läsning

Annons