Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första tävlingen på två år efter operationen – då tog Biranvand hem SM-guldet

För snart två år sedan opererade han axeln. I helgen var Sam Biranvand tillbaka i en stor tävling för första gången sedan dess, och det slutade med SM-guld.

Annons

Sam Biranvand fick kliva högst upp på prispallen när SM i Shotokan avgjordes i Ystad.

Han har tidigare tagit hem flera medaljer, både på nationell och internationell nivå. Så från det perspektivet var det kanske ingen större överraskning att Fagersta KK:s Sam Biranvand tog hem ett SM-guld i karatestilen Shotokan i helgen.

Men om man ser till de senaste två årens bakgrund är Biranvands prestation i Ystad i helgen desto mer imponerande. För två år sedan drog han axeln ur led två gånger, och tvingades till en operation. Sedan dess, i november 2014, har han inte varit med på några större tävlingar.

– Det var riktigt skönt. Det kändes riktigt bra och kul att vara tillbaka, jävligt roligt, säger Sam Biranvand.

Tävlingen i sig hade bara nio deltagare, men det var å andra sidan bara de bästa i landet som var på plats. Efter en kvalomgång ställdes han mot tre andra utövare i finalen, och tog hem den relativt enkelt. Han i det som kallas kata, som är ett förbestämt rörelsemönster som bedöms av domare.

– Det är sju domare som delar ut 0-10 poäng. Jag var först ut, och fick ganska mycket högre än de andra. Det blev ganska stor marginal.

Biranvands axelproblem började vid en tävling i Holland under 2014, då han drog den ur led. Samma sak hände sedan på SM några månader senare, och därefter var axeln så instabil att en operation var nödvändig. Frånvaron blev längre än han hade tänkt sig.

– Egentligen så är det några månader då man inte kan anstränga den alls, sen är det mycket uppbyggnad efter det. Men efter operationen så jobbade jag och var borta mycket, men nu till SM bestämde jag mig. Jag har alltid vetat att jag skulle komma tillbaka.

Strax efter SM-guldet fick Sam Biranvand också beskedet att han blivit uttagen till en internationell tävling i Grekland i slutet av november. Det var ett av målen han hade inför SM, men i det långa loppet finns det ännu ett mål som hägrar.

När OS 2020 går av stapeln i Tokyo finns karate för första gången med på programmet, i karatens hemland Japan.

– Det är fyra år kvar, men det är ett av mina mål nu. Jag har kortsiktiga och långsiktiga mål. Nu först siktar jag på SM för alla stilar, sen kan jag förhoppningsvis få vara med i landslaget och på internationella tävlingar. För att ta sig till OS måste man placera sig bra på EM, och även på VM.

– Om fyra år är jag 27, det är fortfarande en bra ålder...

Mer läsning

Annons