Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonhelg för norbergare

På pallen i världscupen två gånger om.

Annons
Per Findahl, världscupvinnare.

Gångna helg avgjordes två av de största världscuptävlingarna i friflyg under året. Platsen var Salonta i Rumänien nära den ungerska gränsen. Norbergsflygarna Kosma Huber och Per Findahl var på plats för att försvara de svenska färgerna. Finalen för Salonta cup med en morgonflygning där tio minuters flygtid skulle uppnås. Huber tappade tid under grundstarterna dagen innan och var inte med i den 30 man stora finalen, men Findahl höll ihop flygandet bra och var med i finalen. Precis innan finalen startade var vädret väldigt rörigt och turbulent, men väl när finalen startade så blev det väldigt stabilt. Findahl gjorde en kanonflygning som tog mark efter imponerande nio minuter och 51 sekunder.

En tid som räckte till seger. Andraplatsen togs hem av Jes Nyhegn, Danmark, som var cirka 20 sekunder bakom Per, bronset gick till Aviv Balassiano, Israel.

Den andra världscuptävlingen i Salonta, Szabo Miklos memorial, avgjordes under söndagen. Vädret under grundomgångarna var mycket bra med svaga vindar men ändå utmanande med turbulent termik.

Findahl och Huber flög säkert genom grundomgångarna och tog sig båda till en final med nästan 40 tävlande. Finalen skulle flygas strax innan mörkret och flygtiden hade satts till tio minuter för att ett avgörande skulle nås.

Precis när finalen började drog ett riktigt oväder i gång med regn och blåst, några modeller fick stark termik och klarade maxen. Findahl och Huber flög sent i perioden och klarade båda också maxtiden, elva flygare hade flugit max och det slarvades av arrangören om en ytterligare final skulle flygas eller inte.

Det blev en hel del diskussioner men till slut bestämdes att en till tiominutersfinal skulle flygas trots att det egentligen var för mörkt. Både Findahl och Huber gjorde fina flygningar men luften var ganska dålig i början av finalperioden så de flesta modellerna kom ner fort.

Både Findahl och Hubers flygningar såg ändå mycket bra ut i jämförelse med övriga. Findahl fick ihop 318 sekunder och Huber 317. I slutet av finalperioden flög Jes Nyhegn, Danmark, i bra luft och segrade säkert.

Findahls tid räckte till en delad andraplats med Fredric Aberlenc, Frankrike. Huber slutade fyra. På grund av mörkret gick det inte att genomföra ytterligare finalflygningar för att skilja Aberlenc och Findahl åt, så det blev delad andraplats för Norbergsflygaren. Bra världscuppoäng till Sverige och Norberg, Norbergs flygklubb fortsätter världscupflygandet i Sverige i juni då även klubben står som arrangör.

Mer läsning

Annons