Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlsson om lungkollapsen

Julafton 2012. Ett dygn har gått sedan Brages Rikard Karlsson fick svårt att andas. Nu får han beskedet: Hans vänstra lunga har kollapsat. Här berättar norbergaren om skräcken inför framtiden och den långa vägen tillbaka till fotbollen.

Annons
Rikard Karlsson har kämpat sig tillbaka till Domnarvsvallen.

Rikard Karlsson blev uppflyttad i IK Brages a-lag inför säsongen 2012. Men en ljumsk- och bukskada under försäsongen höll honom borta från fotbollen i sju månader.

– I augusti gjorde jag min första match efter skadan. Sedan, vid jul, var jag verkligen tillbaka. Jag hade hittat glädjen i spelet och fått en rejäl nytändning.

Men mitt i euforin att Rikard var tillbaka och tränade med a-laget hände något otroligt oväntat.

Dagen före julafton vaknade han hemma hos familjen i Norberg. Han kände att det var tungt att andas och smärtan i revbenen gjorde att han åkte till sjukhuset. Först dagen efter, på julaftons morgon, röntgades han och fick beskedet: Han hade drabbats av en ”spontan lungkollaps”.

– Det kan tydligen hända långa, smala killar som tränar. Först blev jag riktigt orolig, jag visste inte vad det var.

Läkarna skar upp Rikard och kopplade en slang till hans kollapsade lunga. Så låg han några dagar. Men när slangen drogs ut igen var det plötsligt tillbaka på ruta ett. Lungan kollapsade direkt igen.

– Det läkte inte och jag skickades till Uppsala. Där låg jag i fem dagar och de utförde en större operation. De skar bort toppen av lungan och limmade sedan fast hela lungan mot lungsäcken, för att den inte skulle falla igen.

Hur gick tankarna kring fotbollen då?

– Jag frågade vid den första operationen vad chanserna var att jag skulle kunna spela igen. Då sa de 50/50. Men efter den sista operationen sa de att det är 95 procent säkert att det inte händer igen.

I mars kunde Rikard börja träna igen. Men hela tiden hade han i bakhuvudet att något kunde gå fel – igen.

– Jag fick ta det lugnt i början och sprang bara. Hela tiden gick tankarna ”tänk om jag börjar flåsa”. Jag var orolig när jag gick in i närkamper. Jag blev knäckt av hela grejen.

Men nu är verkligheten annorlunda. Rikard är tillbaka i sin gamla form och tränar för fullt med a-laget.

– Det blev bättre när jag kunde börja träna mer och spela matcher med U21-laget. Nu har jag det roliga kvar. Jag tror att man måste gå igenom sådana här saker för att växa som människa och spelare.

Mer: Läs om Rikard Karlssons framtidsplaner i onsdagens FP. Hur ska han jobba för att få göra debut i superettan?

Annons