Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krocken orsakar publikproblem

Många idrottsälskare ser fram emot när ishockeyn och bandyn sätter i gång. Men 26 november tvingas många välja. Då spelar nämligen både FAIK och Västanfors på hemmaplan – samtidigt. Något som klubbarna vill undvika.

Annons
Västanfors och FAIK kan få jubla samtidigt 26 november.

Fagerliden, 26 november, 19.00: Fagersta AIK spelar ett hett derby mot Köping HC.

Västanfors IP, 26 november, 19.00: Västanfors ställs mot Uppsalalaget Unik i allsvenskan.

Det är villkoren för superonsdagen i Fagersta. Och när FP uppmärksammar ”problemet” för de stora publikdragarna i staden finns det ingenting positivt att säga. Att flytta någon av matcherna ligger långt borta, tråkigt nog för publiken som både vill se FAIK och VIF.

– Vi kan inte göra så mycket åt det. Det är Svenska Bandyförbundet som har satt serien. Så det ska mycket till om vi får flytta matchen över huvud taget. Vi får bara gilla läget, säger Björn Forsberg, som sitter med i VIF:s sportgrupp, och får medhåll av FAIK:s ordförande Keijo Jokiniemi:

– Spontant tycker jag att det är väldigt olyckligt att det krockar. Det finns de som både går på hockey och bandy. När vi la upp serieprogrammet hade jag inte en aning om det här. Samtidigt tror jag inte att vi lägger ner något arbete för att flytta matchen. Om flera hade krockat kanske man hade börjat titta på det, men om det bara är en match får man leva med det.

Hur ska ni locka publiken till just er match?– Om vi är framgångsrika i serien och spelar underhållande hockey lockar det folk. Om man är ett vinnande lag lockar det mer än att vara ett bottenlag, säger Jokiniemi.

– De som inte är trogna supportrar går dit där laget går bäst. Om vi går bra har vi de 50 extra personerna. Det grundar sig sportsligt för respektive lag. Fagerstapubliken är rätt kräsen, säger Forsberg.

Konkurrensen mellan bandyn och ishockeyn går långt bak i Fagerstas historia. Men den konkurrensen finns inte på samma sätt nuförtiden, är både Jokiniemi och Forsberg överens om. I stället vill båda två jobba för ett starkare samarbete – med flera idrotter.

– Vi måste samarbeta med bandyn, fotbollen och innebandyn. Vi ska hjälpa varandra om det dyker upp problem på ungdoms- eller seniorsidan. Det är mitt mål under säsongen att få till ett idrottskansli i Fagersta, säger Jokiniemi.

– Det (samarbetet med ishockeyn) har varit dåligt. Det kanske har blivit lite bättre. Men det kan bli ännu bättre. Det är tragiskt för ungdomsidrottens skull att vi ska behöva konkurrera om ungdomar till lagen, säger Björn Forsberg.

Annons