Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Höstmörker ... men FAIK, VIF och Per-Ols bollar upp för en lång och härlig sportvinter

Trots att det blir mörkt och dystert finns det mycket att vara hoppfull över inför vintern.
Åtminstone om man är sportintresserad i Fagersta.

Annons

För vissa har säsongerna redan varit igång ett tag, för andra har den precis börjat, och för ytterligare någon dröjer det ännu innan seriespelet börjar. Men gemensamt för Fagerstas största vinterlag är att det väntar en minst sagt intressant säsong för samtliga.

Hetast säsongsinledning så här långt har nog Fagersta AIK haft. Efter en förnedrande förlust i genrepet – och efterföljande sågning från nye tränaren Ulf Hedberg – kom laget tillbaka och slog Hallstahammar med 4-2 i ett premiärderby. Efter matchen höjde dessutom matchvinnaren Stefan Norberg temperaturen på FAIK: s säsong ordentligt, när han berättade att laget går för serieseger.

Ulf Hedberg tog visserligen ner Norbergs ord lite med en uttalad topp 3-målsättning, men det är faktiskt bara två säsonger sedan Fagersta AIK vann serien. Laget slutade visserligen tvärsist i den kvalserie man till sist hamnade i då, men det var ändå en framgång för en klubb som legat i tvåan i snart 20 år.

Fagersta AIK

För visst finns det förutsättningar för framgångar i FAIK den här säsongen. Rekryteringen av Ulf Hedberg, tidigare tränare för Leksand i SDHL, lovar minst sagt gott, och laget visade styrka när man slog ett Hallstahammar som förra säsongen slutade 15 poäng före i tabellen.

Om FAIK bara får in de spetsvärvningar som Ulf Hedberg pratat om att klubben är ute efter kan det bli en väldigt rolig säsong på Fagerliden. Att hoppas på uppflyttning till Hockeyettan är nog för mycket, men förhoppningsvis kan klubben börja lägga en bra grund för att kunna slåss om det i framtiden.

Iskollegorna i Västanfors IF visade förra säsongen att man etablerat sig som ett stabilt allsvenskt lag efter att säsongen innan dess fått en friplats i serien, med en mittenplacering långt ifrån både toppen och botten. Men var ska laget ta vägen härifrån?

Någon toppstrid lär det definitivt inte bli, men laget lär heller inte vara sämre än man var i fjol. Tappet av Andreas Hjulström till TB Västerås är givetvis tungt för Fläkten, men i stället har Anton Sjödahl kommit in från samma klubb.

Alexander Zinkevitch tycker att laget tagit steg framåt under försäsongen, och om det ska bli klättring uppåt i tabellen bygger det nog i mångt och mycket på spelarnas egen utveckling – både individuellt och som lag. Men Zinkevitch har visat att han är en duktig tränare, och nog bör Västanfors kunna knipa några poäng fler än förra året.

Johan Andersson.

Nere i Fagerstahallen är oerhört viktiga säsonger redan i gång för Per-Ols herrar och damer. Herrarna åkte förra säsongen ur division 1, och vill givetvis ta sig tillbaka omedelbart. Laget har börjat hyfsat med nio poäng på fem matcher, men det finns även anledningar till oro.

Dels har laget haft vissa svårigheter i att enkelt avfärda en på pappret sämre motståndare, vilket inte minst syntes när man inte fick med sig mer än en uddamålsseger i derbyt mot Knäppmora. I toppen av tabellen huserar dessutom ett Skälby som så här långt ser ordentligt starkt ut. Där har Per-Ols en rejäl nöt att knäcka om det ska bli ett återtåg till ettan.

David Eriksson.

För damerna i samma förening är det en ny verklighet som gäller som nykomlingar i division 1 – men så här långt har man verkligen inte gjort bort sig på den nivån. Fem matcher in på säsongen ligger laget på en stabil mittenposition i tabellen, och att man hör hemma i ettan visade man inte minst mot serieledande Karlstad IBF U. Per-Ols förlorade visserligen matchen, men hade på det stora hela ett spelövertag och föll främst på en slående ineffektivitet.

Om damerna bara kan börja hitta nätet ska det absolut inte finnas någon risk för nedflyttning, och tränare Dennis Skult har flera gånger uttryckt en tro på att laget kan överraska. Det har de redan visat att de kan, och spelet de visade upp mot Karlstad kan räcka till att vara med och slåss om en av topp 3-platserna i en serie som är hur jämn som helst.

Linnéa Wennmyr.

Mörkret må vara på ingång, men den sportintresserade i Fagersta går av allt att döma mot en lång och härlig sportvinter. Och med lite flyt kan flera lag till och med vara med och slåss om uppflyttning till högre serier när snön börjar smälta i vår.

Mer läsning

Annons