Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läger ska lyfta brottningen

"Vi vill etablera fristilen i Sverige".

Annons
Till helgen blir det brottarläger i Fagersta.

Svenska brottningsförbundet vill öka intresset för den fria stilen. Därför arrangeras till helgen ett läger i Fagersta där fristilsbrottningen står i centrum.

– Vi vill etablera fristilen i Sverige, säger Sonny Broman, en av initiativtagarna till lägret där AK Stålpojkarna är medarrangör.

Av tradition är i Sverige den grekisk-romerska stilen den största inom brottningen.

– Jag tror att fristilen faktiskt är större utomlands, säger Borlängebon Sonny Broman.

Sverige kan redan nu hävda sig väl internationellt i den fria stilen. Då gäller det dambrottning som alltid avgörs i den stilen.

För män är det annorlunda. Det finns knappast några nationella tävlingar i fristil. Det vill Broman vara med och ändra på.

– Då är det här lägret ett första steg, en kickoff. Och det finns intresse. Vi har någonstans mellan 80 till 90 brottare som är anmälda. Det är brottare från 14 år och uppåt, säger Broman.

– Vi vill komma ut och tävla internationellt. De svenska tjejerna är framgångsrika, så varför skulle inte killarna kunna bli det också.

Vägen till framgång internationellt är förmodligen lång. Men lägret är ett första steg, och brottare med utländska rötter har ofta haft mer kontakt med den fria stilen än med grekisk-romersk.

På lägret kommer flera brottare från Stålpojkarna att vara.

Annons