Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindström laddar för U21-EM

För bara några år sedan provade hon på velodromcykling för första gången. Nu gör sig Saga Lindström, Norbergs cykelklubb, redo för EM nere i Portugal. Och 18-åringens karriär har bara börjat.

Annons
Saga Lindström gör sig redo för U21-EM.

För lite mer än en månad sedan valde Sveriges förbundskapten i velodromcykling, Lars-Åke Östlin, att ta med Saga Lindström ner på en tävling i Tyskland. Tävlingen fungerade även som EM-kval för de svenska cyklisterna, vilket sporrade Saga Lindström rejält. Så till den milda grad att hon kom tvåa bland alla damjuniorer i hela tävlingen.

Valet för Lars-Åke Östlin blev enkelt. Det var Saga han ville satsa på till junior-EM i Portugal.

– Det här kommer att bli det största jag har gjort. Nu har jag verkligen satsat och fokuserat på velodromcyklingen. Jag tror att jag har bra chanser i EM, det känns bra i alla fall, säger Saga Lindström.

Saga, som är född och uppväxt i Norberg, flyttade till Falun och Hagströmska gymnasiet för två år sedan. Hon kom in på gymnasiet som landsvägscyklist, men har successivt glidit över till velodromcyklingen.

– Jag vet att jag har chans att bli en riktigt bra velodromcyklist, därför vill jag fortsätta satsa, säger hon.

Och trots att hon nu är med i velodromlandslaget har alltså karriären varit relativt kort.

Det var precis innan hon flyttade upp till Falun som hennes pappa föreslog att hon skulle åka till velodromen och prova på hur det kändes. Saga är nämligen mountainbikecyklist i grunden, men har de senaste åren satsat mest på landsvägscykling. Fram till nu, vill säga.

– Velodromcyklingen fungerar även som väldigt bra träning för landsvägscyklingen. Jag har blivit mycket spurtstarkare och tuffare. När jag nuförtiden ligger i klungor i landsvägscykling vågar jag ta för mig mycket mer.

Varför är velodromcykling roligare än landsvägs-cykling just nu?

– Det är en speciell känsla, det är sjukt när det går så fort. Och det handlar också om att jag blir starkare i kroppen hela tiden. Jag vet att jag kan bli bättre inom velodromcykling än landsvägscykling.

Saga kommer dock att fortsätta köra landsvägscykling framöver också, men verkar nu ha hittat sitt riktiga kall i velodromen i Falun. Här har hon tränat två pass om dagen för att slipa formen inför EM. På fredag bär det av, då hon som ensam damjunior ska representera Sverige.

– Men jag kommer att fortsätta satsa när jag blir senior också. Då kanske jag vill flytta utomlands. Möjligen till Danmark, Holland eller Tyskland. Där finns det flera tävlingar och det kan vara lärorikt för mig.

Men just nu ligger allt fokus på junior-EM. Sagas velodromkarriär har juprecis börjat.

Mer: Läs i onsdagens tidning om vad Sagas tränare Claes Svensson tror om möjligheterna till framgång nere i Portugal.

Mer läsning

Annons