Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockar med tennisskola för alla

"Barnen behöver det här".

Annons
Linda Johannesson och några av barnen på tennisskolan.

Att Norbergs TK arrangerar tennisskola varje sommar är något av en tradition. Men i år har klubben tagit ett steg till och bjudit in nyanlända barn och ungdomar.

– Det har fungerat bra, säger Lennart Aspinge.

Varje sommar kör tennisklubben sin tennisskola vid banorna vid Norbergsån. I år med Avestatjejen Linda Johannesson som tränare. Under våren väcktes i klubben tanken att försöka locka fler till tennisskolan, varför då inte vända sig till de nyanlända i kommunen och låta dem ha en egen grupp.

Sagt och gjort. Klubben tog kontakt med kommunen och med Sisu idrottsutbildarna som båda ställde upp med bidrag.

Klubben gjorde reklam för den kommande tennisskolan på olika sätt. Besökte bland annat Björkås och satte upp flygblad.

– Vi hade hoppats på 15 barn och ungdomar. Det kom 14, så det var bra gensvar, säger Gunvor Ashbourne, som är ordförande i tennisklubben.

– Och vi fick direkt kontakt med några av de asylsökande, säger Aspinge, som är kassör i klubben.

– Vi hade satt upp flygblad med engelsk text i bland annat Bolagshagen. Då hörde en kvinna av sig och undrade om hon fick översätta texten till arabiska, så att fler skulle kunna ta del av den.

Kvinnan som hörde av sig var asylsökande Lina Qasoma, och hennes båda barn Quassy Alhamwi, 6 år, och Massa Alhamwi, 10 år, är förstås båda med på tennisskolan.

– Barnen behöver det här. Och jag är så tacksam för att de ordnar det här. Barnen behöver något att göra, säger Lina Qasoma.

För Linda Johannesson blir det förstås några veckor av lite annorlunda tennisskola. Inte minst språkligt.

– Oj då, tänkte jag när klubben berättade. Det blir spännande och en utmaning, säger Linda Johannesson.

– Men det har gått bra. Det mesta handlar ju om att jag visar olika slag, mest olika grund slag, och det går bra utan att vi pratar samma språk. Men sedan får jag hjälp av föräldrarna också.

Nu är det inte bara unga asylsökande som testar att spela tennis. Många av barnens föräldrar finns med vid banorna. Och av dem har några spelat tidigare.

– Så nu ska jag spela med en kille som kommer från Palestina, säger Aspinge.

– Vi hoppas nu att vi ska kunna få med flera av de asylsökande i vår verksamhet under hösten.

Mer integrationsidrott blir det i Norberg i början av augusti när en fotbollscup arrangeras i samarbete mellan bland andra NAIF, Västmanlands idrottsförbund och Sisu.

Annons