Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppen räddas av konstsnö och nytt spår

”Nu talar allt för att vi kan köra”.

Annons

Det är mindre än två veckor kvar till Engelbrektshelgen. Då tvingas arrangörerna till det drastiska beslutet att korta av banan för att loppen ska kunna köras.

– Vi hade ett möte på söndagskvällen, och då kom vi fram till det här, säger Föreningen Engelbrektsloppets ordförande Sven Bergman.

För alla tre loppen gäller att det som vanligt blir start på torget i Norberg. Men sedan är det stor skillnad mot den ordinarie sträckningen. Bland annat blir det varvning på torget.

Den nya bansträckningen finns här. Kristinaloppet och Engelbrektshalvan, som avgörs lördag den 13 februari, blir nu cirka 29 kilometer lång mot i vanliga fall 30. Engelbrektsloppet blir cirka 52 kilometer mot 60 i normalt.

Det här innebär givetvis massor av merjobb för arrangörerna. Bland annat måste konstsnö tillverkas. Och det kommer förstås att göras i Klackberg när temperaturen tillåter. Förhoppningsvis lyckas arrangörerna dessutom låna in ytterligare en snökanon. Sedan ska snön transporteras ut till banan och slutligen prepareras för skidåkning.

– Vi vet ju att konstsnön är tåligare mot värme och väta än vanlig snö. Så nu talar allt för att vi ska kunna genomföra loppen. Men vi har nästa dagliga möten där vi stämmer av läget, säger Sven Bergman.

2014 var det också dåligt med snö i Norbergsskogarna, och då tvingades arrangörerna att korta loppen. Senast loppen under Engelbrektshelgen var inställda var 2005.

Aktuell väderprognos för Norberg finns här.

Mer läsning

Annons