Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnet före stormen

3 700 åkare tar plats i spåren under helgen.

Annons
Rutinerade Engelbrektsåkaren Urho Hakso testade spåren i Nordansjö på torsdagen. Så här ensam lär han inte vara på söndag.

Snön kom till sist. Anmälningarna har strömmat in så nu är allt klappat och klart för årets skidfest

i Norberg.

– Dessutom ser det ut att bli kanonväder i helgen med sol och några minusgrader, säger Sven Bergman i arrangörsstaben.

Så nu finns alla möjligheter för riktigt bra lopp i Engelbrekts bygd under lördag och söndag. Grunden fixade arrangörerna redan i somras när massor av arbete gjordes på banan. Allt för att underlätta prepareringen av spåren när väl snön kommer.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med alla markägare längs bansträckningen. Ingen har nekat oss att fälla några träda eller bredda banan, säger Bergman.

Just att bredda banan har varit viktigt. Nu kommer det att vara fyra spår hela vägen från torget ut till Nordansjö.

– Sedan blir det minst tre spår, och fyra spår på de platser där det finns utrymme för det, säger Bergman.

Det bör göra att startfältet kommer att spridas ut tidigare och de som vill kan då snabbare ha möjlighet att öka tempot.

Som så många vintrar förr dröjde det innan snön kom. Och utan snö tvekar åkarna att anmäla sig.

Men när väl snön började falla någon vecka efter nyår, kom också anmälningarna i gång. Det märks då anmälan till både Engelbrektshalvan och Engelbrektsloppet fick stängas i början av veckan. Då fanns det enbart platser i damernas Kristinalopp kvar.

– Förra året hade vi 3 450 anmälda totalt. Nu har vi, med någon dag kvar till loppen, nästan 3 700 anmälda, säger Bergman.

– Det är max vad vi ta emot. I alla fall så länge som vi har start och mål på torget. Men det finns många fördelar med att samla start och mål. Som att det blir lättare för publiken som har allt samlat.

Förutom runt torget finns de bästa publikplatserna i Nordansjö. Där passerar åkarna flera gånger. Där kommer det att finnas bland annat speaker och servering.

Nu började trots allt snön falla i relativt bra tid i år. Och loppet var med det aldrig riktigt hotat.

Arrangörerna har inte behövt ta till någon alternativ plan för att kunna genomföra loppen. Så som förra året när banan både fick läggas om och kortas.

– Men nu får det gärna sluta snöa. Vi ska hinna preparera spåren också, säger Bergman på onsdagseftermiddagen när det fortfarande faller lite lätta flingor över Norberg.

Tidigare fanns i stort sett bara två långlopp i landet för skidåkare, Vasaloppet och Engelbrektsloppet. På senare år har det tillkommit en rad lopp. Och intresset för längdåkning har ökat.

– Det märker vi på alla samtal vi får. Nog upplever vi att det är många nybörjare som hör av sig, säger Bergman.

Under torsdagen drogs spåren upp. Och det fanns de som passade på testa banan.

– Jag har kört runt Svartbäcken. Det var jättefina spår, säger norbergaren Urho Hakso.

Mer läsning

Annons