Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundmark redo för värmen vid VM i Qatar: "Börjar vänja mig"

93 andra cyklister – och en enorm värme. Det är Norbergcyklisten Clara Lundmarks stora motståndare när hon står på startlinjen för linjeloppet i VM på fredagsmorgonen.

Annons
Clara Lundmark står inför dubbla utmaningar när det är dags för VM-start.

7,5 mil på cykel i värme mellan 35 och 40 grader. Det är vad som väntar cykeltalangen Clara Lundmark när hon på fredagsmorgonen ger sig ut på linjeloppet för juniorer vid VM i Qatar. För att vänja sig vid den extrema temperaturen har Norbergcyklisten rest ner till emiratet en vecka i förväg.

– Det är tufft att cykla i den här värmen, speciellt när man kommer från ett kallt Sverige. Men jag börjar vänja mig lite grann. Man får se till att dricka mycket och hälla vatten över sig så man orkar, säger Lundmark.

94 cyklister från 28 nationer ställer upp i linjeloppet, men Clara Lundmark är ensam svenska.

– Jag kommer känna mig väldigt ensam på startlinjen, men jag tror att det kommer funka bra ändå. Jag har aldrig kört i lag och team förut, jag är bra på att köra individuellt.

Är det ändå en nackdel att vara ensam?

– Det skulle kunna vara en nackdel, men jag tror att det kommer gå bra ändå. Det är ju inte bara jag som är ensam heller.

Ensam är hon dock inte på plats i Qatar. VM arrangeras för både juniorer och seniorer samtidigt, och totalt är tolv svenska cyklister uttagna. Att hänga med Sverigeeliten, nu och under sommarens EM, har gett mersmak för framtiden.

– Det är ju jättekul, man blir liksom uppassad på ett annat sätt. Man får känna på det här proffslivet, att vara cyklist.

Beslutet att lägga VM i Qatar har mötts av kritik från vissa, som menar att det internationella cykelförbundet inte tagit hänsyn till hur värmen påverkar cyklisterna. Clara Lundmark tycker ändå att det är en härlig upplevelse.

– Det är ju jättemäktigt och häftigt. Det är lite annorlunda känsla, men det är coolt att vara här. Sen med värmen blir det lite svårt också, det gör det ju mycket tuffare.

Bansträckningen är något ovanlig för att vara ett linjelopp. Hela tävlingen körs på den konstgjorda ön The Pearl, känd för lyx och flärd. Där ska cyklisterna köra knappt fem varv på en bana som är 15 kilometer lång.

– Det är lite annorlunda. Vi åker fram och tillbaka, hit och dit, det är lite rondeller. Banan är helt platt, så det kommer garanterat att bli spurt. Det gillar jag, så jag hoppas att banan passar mig.

Det är en ganska teknisk bana, med andra ord?

– Nja, det är ändå ganska snälla kurvor. Så länge man ligger långt fram kommer det nog gå bra.

Att ligga långt fram är precis vad Lundmark hoppas på att göra under loppet, även om hon inte har ett resultatmål.

– Jag har inte direkt något mål med en placering. Jag vill inte bara ligga mitt i klungan och inte märkas av. Jag vill helst bara ligga långt fram och visa mig mycket, och sen få till en superspurt på slutet.

Mer läsning

Annons