Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad crosstart av Smalsjö

Enduroföraren Emmily Smalsjö körde direkt från ett SM till ett annat – och gjorde sin bästa placering någonsin i helgens motocross i Västerås.– Jag trodde de räknat fel när de sa att jag var femma, säger hon.

Annons
Fagerstatjejen Emmily Smalsjö lyckades bra vid SM i motocross.

Tar man en titt i Fagerstajäntan Emmily Smalsjös kalender ligger mjölksyran inte långt borta. Mängdträning är melodin för att kunna leverera på elitnivå i damernas enduro – och leverera är något Smalsjö har gjort hittills under den gångna säsongen. Så sent som i förra helgen körde hon in på en andraplacering i endurons kraftprov Ladies Cup och leder nu totalen.

Men Emmily Smalsjö nöjer sig inte med det.

– Jag kom ner till den här tävlingen direkt från SM i enduro, säger hon om helgens deltagande i motocross-SM i Västerås.

För Smalsjö, som mestadels tävlar i enduro, blev helgens svenska mästerskap i motocross en succé. Helgens myckna regnande gjorde banan lerig och spårig vilket ställde till det för många förare.

Men för Emmily Smalsjö blev det ett recept för framgång.

– De andra förarna klarar inte av leran på samma sätt som jag då jag är den enda tjejen som kör både motocross och enduro.

I första heatet visade Smalsjö sin styrka i dyn när hon körde in som femma, hennes bästa placering i motocross någonsin.

– Målet var att hamna bland topp tio så när jag hörde att jag var femma efter första heatet trodde jag att de räknat fel. Jag hade ett bra flyt och kände mig riktigt säker hela heatet, säger hon.

Smalsjö körde så bra att hon ett tag hade häng på VM-ettan Natalie Kane.

– Jag trodde aldrig att jag skulle köra så bra i så tuff konkurrens. Kane kör ju motocross på VM-nivå och jag är ju egentligen en enduroförare som kör motocross för att det är kul, säger Emmily Smalsjö.

I heat nummer två såg läget dock annorlunda ut. I starten fastnade Smalsjö och kom sent in i första kurvan.

Där blev det bara värre.

– Några förare framför mig gick omkull och jag kom inte förbi dem då det var så trångt. Där hamnade jag efter så mycket att det var omöjligt att ta igen, säger hon.

Trots att Emmily Smalsjö tappade sin femteplacering i första heatet och slutade på en tolfteplacering, är hon nöjd med resultatet och laddar om inför nästa helgs enduro i Kumla.

– Motocross är mer explosivt än enduro och just den aggressiviteten tänker jag ta med mig till Kumla, säger hon.

Daniel Gustafsson

Mer läsning

Annons