Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Masarnas publiksuccé: Från botten till toppen

Masarna låg under inledning av säsongen bland de sista i publikligan i elitserien. Nu har klubben vänt helt och hållet på de siffrorna. Nu är dalalaget näst bäst i hela serien.

Annons
Det är välfyllda läktare när Masarna kör.

Så sent som i början av juni-månad sade Masarnas ordförande, Håkan Bängs, att han var besviken på publikströmningarna vid Brovallen. Han gjorde en poäng av att förra säsongens allsvenska final hade över 4000 besökare medan premiärmatchen i elitserien hade blygsamma 2472.

Nu, knappt två månader senare, låter det annorlunda från Bängs.

– Det hade vi inte förväntat oss, vi hade fått en indikation från förra året. Men att det skulle kunna komma upp i de här siffrorna hade vi aldrig förväntat oss.

Siffrorna Bängs talar om är 4051, 3693 och 4650. Antalet besökare på Masarnas tre senaste hemmamatcher. 4650 gör Masarna till elitseriens näst bästa publiklag och siffran uppmättes i senaste mötet mot Rospiggarna.

– Jag är otroligt nöjd och tacksam. Det visade att när vi kör bra speedway och bjuder på fina matcher så vill folk komma. Trots ovädret så begav sig folk till motorstadion och till slut kom alla in även fast de köade långt efter klockan 19.

Anledningen till att siffrorna har vänt anser Bängs dels bero på den trend som klubben kunnat sett de senaste åren, att inledningen av året har inneburit skrala publiksiffror medan det är det motsatta under hösten. Publiksuccén springer dock inte från en faktor, enligt Bängs.

– Det är många faktorer som spelar in. Vi jobbar på det från klubbens sida hela tiden, vi marknadsför oss på internet och i sociala medier. Sen har förarna visat upp sådan fin speedway som fått spridning i både tidningar och tv. Det tror jag spelar in.

Masarna snittar 4131 personer per hemmamatch om man räknar de tre senaste hemmamatcherna, en ökning med 1489 personer i snitt om man jämför med de tre inledande matcherna. Vad exakt publiksuccén innebär i siffror kan inte Bängs gå in på i nuläget, men han klargör att det är positivt för klubben.

– Vi ligger på svara siffror, och det rejält. Det känns givetvis jättebra. Vi har hela tiden legat över budget i entrépengar, men nu har det ökat rejält. Sedan låg även resultatet över budget i början, vilket så klart var kul men nu har även det lagt sig ungefär vid den budget vi satt. Så nu går det bra, helt klart.

För Masarnas del återstår en hemmamatch, mot jumbon Smederna i sista omgången. En match som kan bli direkt avgörande för Masarnas eventuella fortsatta körning i slutspelet. Ordförande Bängs tror att publiktrenden kommer att hålla i sig även då.

– Jag tror inte siffrorna kommer bli sämre mot Smederna, de kommer nog vara på samma nivå.

Även i det eventuella slutspelet hoppas Bängs på fortsatt publikfest på Avesta Motorstadion och kring den nya banan.

– Jag tror att det håller i sig i slutspelet. Den här ombyggnaden av banan har bevisat att det blir fler omkörningar. Jag menar, många banor kan man flagga av efter ett varv, men här blir det mer kamp och mer match hela vägen.

Läs mer: Aktuell serietabell finns här

Annons