Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer snö måste falla

”Vi har samma positiva inställning som förra året”.

Annons
Förra året var det knappt att snön räckte till för att genomföra Engelbrektsloppet. Nu är laget i stort sett det samma.

Bara en månad kvar till den stora skidfesten i Norberg

Då är snöbristen det närmaste total. Men arrangörerna av Engelbrektsloppet har is i magen.

– Vi har samma positiva inställning som förra året, säger Anders Karlén i loppets arrangörsgrupp.

Runt om i landet är det samma sak. Snöbristen ställer till stora problem. Redan har många skidlopp fått skjutas upp, flyttas eller ställas in.

Inte ens normalt snösäkra platser kan erbjuda spår. I går skulle Norrbärke skimarathon ha avgjorts. Så blev det inte.

Trots att loppet tidigt flyttades från Smedjebacken till Orsa Grönklitt. Men inte ens skidmetropolen Grönklitt har just nu mer än några kilometer åkbara längdspår. Och det är ju inte mycket att komma med när distansen som ska åkas är 42 kilometer. Norrbärke skidklubb hoppas i stället kunna köra loppet senare under säsongen.

Om en månad, den 7 och 8 februari, är det dags för Kristina- och Engelbrektsloppet. Och förutsättningarna nu påminner om de som rådde 2014. Då gick loppet att genomföra. Om än under långt ifrån ideala förhållanden samt med en förkortad, och förändrad, bana.

Under sommaren har mycket arbete lagts ner på bansträckningen. Spårgatan har breddats, underlaget jämnats till och framkomligheten förbättrats. Dessutom fick loppet under hösten klart med Team Sportia som huvudsponsor för de kommande åren.

– Efter jobben som vi gjorde i somras har förutsättningarna för att få till bra spår, om bara snön kommer, aldrig varit bättre. Dessutom är det kallt nu, så marken är frusen, något som är positivt för oss, säger Anders Karlén.

Att redan nu ställa in loppet är det förstås inte tal om. Och nu finns det faktiskt lite snö i väderinstitutens prognoser för den närmaste tiden. Inte tillräckligt för att genomföra loppet, men kanske en grund att bygga vidare på.

– Om vi får önska, så vill vi ha runt en decimeter med nollgradig snö först som vi får packa. Sedan behövs det ett par decimeter till för att få till riktigt bra spår, säger Karlén.

Anmälningsläget är lite sämre än vid motsvarande tid förra året. I dagsläget är drygt 2 100 åkare anmälda till något av loppen. Inte så konstigt, få åkare har haft möjlighet att träna på snö den här vintern. Även om det finns spår med konstsnö som öppnat. Bland annat då i Klackberg där det finns en slinga på 2,5 kilometer som är öppen för åkning.

Om snön fortsätter att utebli, när tar ni i så fall beslut om att ställa in loppen?

– Vi har is i magen och väntar till det är en vecka kvar, säger Karlén.

Mer läsning

Annons