Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionärer fick experttips

"Att simma i öppet vatten är något helt annat än att simma i en bassäng".

Annons
Mikael Rosén och Mats Sándor.

Intresset för att simma i öppet vatten ökar. Tävlingarna blir allt fler och många lockas även till den nya sporten swimrun.

– Antalet tävlingar har ökat explosionsartat, säger simprofilen Mikael Rosén.

På 1990-talet fanns i stort sett bara en enda simtävling som avgjordes i öppet vatten. Och det var Vansbrosimningen.

Nu finns det cirka 40 rena simtävlingar att välja på. Plus att intresset bland motionärer för triathlon och nya swimrun tycks öka hela tiden.

Så när utflyttade Fagerstakillen Mikael Rosén gjorde ett gästspel i sin gamla hemmabassäng i Fagerstahallen var det ett gäng motionärer som passade på att ta del av hans tips. Rosén har lång erfarenhet av simning i öppet vatten och är nu förbundskapten för landslaget i den grenen.

– Att simma i öppet vatten är något helt annat än att simma i en bassäng. När du tävlar i en bassäng handlar det om att imitera det du tränat på, säger Mikael Rosén.

– Men i öppet vatten kan det vara kallt, trångt och mörkt. Plus att du hela tiden måste göra en massa val. Är det bra att ligga kvar bakom den här killen? Eller är det bättre att försöka ligga vid sidan av honom? Hur ska jag tänka vid den här bojen? Du tvingas göra val hela tiden.

I öppet vatten kan det kanske också vara läge att använda våtdräkt. Och det är inte alla vana vid.

– Ska du simma exempelvis i Vansbro, kan det vara idé att testa det i ett annat lopp först, säger Rosén.

– Runn open water kan då var ett bra alternativ. Det avgörs under midsommarhelgen. Sedan är det bara att bocka av, vad funkade bra och vad funkade mindre bra.

En av dem som fanns med i Fagerstahallen vid Roséns besök var Mats Sándor från Skinnskatteberg. Han tränar tillsammans med flera arbetskamrater med målet att starta i Kalmar Ironman den 15 augusti.

Den längsta av triathlondistansen, ett kraftprov fördelat på 4 kilometer simning, 18 mil cykel och 4,2 mil löpning.

Så för hans del, och några av hans arbetskamrater, kom Roséns tur hem till Fagerstahallen lägligt. Och Rosén hade en rad tips att komma med.

– Mikael kom med många bra tips, bland annat om tekniken, säger Mats Sándor.

– Jag blev också positivt överraskad av hur seriöst han tog på det hela. Han var verkligen duktig på att pedagogiskt förklara saker. Det märks att han jobbar mycket med det här.

Kommer ni att försöka hålla kontakt med Mikael ?– Det hoppas jag. Vi var kvar i simhallen när personalen släckte ljuset för att stänga, och sedan stod vi utanför säkert en och en halv timme och pratade simning. Vi ska ha träningsdag hemma och vi ska höra om Mikael har möjlighet att komma dit då.

Annons