Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är han redo för Göteborg

”Det är lite nervöst, det blir mycket nytt. Men samtidigt är jag lugn”.

Annons
Dileepa Waththanayaka har gjort sista passet inför Göteborgsvarvet.

Det sista träningspasset är avklarat. Nu blir det några lugna dagar. För på lördag står Dileepa Waththanayaka på startlinjen i Göteborgsvarvet.

– Det är lite nervöst, det blir mycket nytt. Jag har jag ju inte ens varit i Göteborg tidigare, säger Dileepa Waththanayaka.

För andra gången i sitt liv har Dileepa Waththanayaka målmedvetet tränat inför en halvmara. Första gången var inför Stockholm halvmaraton hösten 2015.

Båda gångerna har FP-sportens läsare fått följa hans träning, och kunnat ta del av hur han laddat för sina lopp.

– Inför Stockholm hade jag mycket längre tid på mig för förberedelser, och då var vi två som tränade tillsammans, säger Dileepa.

Inför Göteborg har han tränat mycket på egen hand. Men visst har det blivit ett och annat pass med löpkompisen från Anna Eriksson nu också.

I stort har Dileepa följt den träningsplan han lade upp i mars när han bestämde sig för att sikta på Göteborgsvarvet, en halvmara på 21 kilometer, som brukar locka över 60 000 löpare att anmäla sig.

Och i den planen ingår en väldigt lugn sista vecka inför loppet. Efter måndagens relativt korta pass på någonstans runt sex, sju kilometer i behagligt tempo längs bland annat Linjan, blir det vila.

– Kanske att jag går och simmar någon dag. Simning är bra träning, det är ingen risk för att man skadar sig, säger Dileepa.

Sedan blir det fokus på mat och vila. Inför lördagens lopp har Dileepa försökt att lägga om sin kost en del.

– Det har blivit mindre med godis än tidigare. Förr hade jag alltid godis hemma. Det har jag inte nu. Och jag har nog gått ned något kilo, det är bra, säger Dileepa.

– Sedan har jag försökt äta mer vitaminer, och nu blir det lite mer kolhydrater den här veckan.

Rätt teknik är viktigt för alla löpare, och mer än inför Stockholm har Dileepa tagit hjälp av löpcoachen Åsa Bergman.

Hennes grupp skulle köra ett pass i backarna i Högbyn, hur gick det?

– Det var tufft, men skitbra. Verkligen jobbigt, men väldigt bra träning.

– Sedan körde jag ett teknikpass med en av Åsas grupper förra veckan, och jag hade, precis som Åsa sa, träningsvärk i flera dagar.

Inför Stockholm satte Dileepa upp ett tidsmål på drygt två timmar, han sprang i mål på 1.58.26 och självklart väldigt nöjd med det. Inför Göteborg finns inget mål att klara en särskild tid. Nu gäller det klara av loppet.

– Det är lite nervöst, det blir mycket nytt. Men samtidigt är jag lugn, säger Dileepa som kommer att ha stöd av en egen hejarklack under lördagen.

– Det känns bra, och så blir det väl förhoppningsvis lite fest efteråt.

goteborgsvarvet.r.mikatiming.de/2016/Läs mer: Här finns startlistor och här kommer resultatlistan att finnas

Läs mer: Han har satt upp ett nytt mål

Läs mer: Nu ökar Dileepa längden på passen

Läs mer: Göteborgsvarvets hemsida

Mer läsning

Annons