Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu prepareras spåren

"Snön som föll var perfekt".

Annons
Engelbrektsloppets spårpatrull vid Svartbäcken, från vänster Frasse Lundberg, Henrik Hellgren och Anders Karlén.

Knappt hade snön slutat falla i lördags, så var Engelbrektsloppets spårpatrull ute med sina maskiner. I första hand för att packa snön. Men också för att dra ny fina spår vid Nordansjö. Sedan tidigare har skidklubben med hjälp av konstsnö haft åkbara spår i Klackberg.

– Snön som kom i lördags var perfekt. Den gick utmärkt att packa, säger Lars-Olof Borking som var en av dem som ägnade tid åt spårarbete.

Under lördagen föll runt 20 centimeter snö i Norberg. Natten till måndagen drog snöandet igång igen. Så under måndagsförmiddagen var spårpatrullen ute igen. För Engelbrektsloppets del handlar det nu främst att packa snön. Än räcker inte snön till för att genomföra loppen den 7 och 8 februari. Men det är viktigt att redan nu börjar packa underlaget.

Hur mycket mer snö behövs för att loppen ska kunna köras?

– Det beror på hur vädret blir, och vilken typ av snö som faller. Det kan vara bra med lite mildväder, och sedan kyla på det så att snön fryser ihop, säger Borking.

Under måndagen var tre snöskotrar med vält efter ute längs Engelbrektsloppets spår.

– Det tar oss väl någonstans mellan tre och fyra timmar att köra hela spåret, säger Anders Karlén som körde en av snöskotrarna.

– Som vanligt vill vi vädja till alla, att inte köra med skoter och fyrhjulningar i spåret.

I Fagersta finns åkbara spår i Meling, vid London, och vid Fageråsen. I Skinnskatteberg är spåret vid Borntorpet öppet för åkning.

Lars-Olof Borking testar spåren vid Nordansjö.
Gamla bildäck fungerar bra som vält för att packa snön.
Frasse Lundberg, Henrik Hellgren och Anders Karlén packade den nyfallna snön.
Spårpatrullen på väg till kontrollen vid Svartbäcken.
Annons