Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska han bli matchhjälte igen

MIK Västerås var minuter från att klara kontraktet i Allsvenskan. Men laget kollapsade totalt och föll mot tabelljumbon. Nu måste poängmaskinen Marcus Hjelm ladda om i division 1. Målet är klart: Han vill tillbaka till Allsvenskan direkt.

Annons
Marcus Hjelm laddar för den kommande säsongen med MIK Västerås.

Att vara nykomling i en serie är aldrig lätt. Det fick norbergaren Marcus Hjelm erfara när hans MIK Västerås gick från att vara totalt överlägsna i division 1 till att bli ett bottenlag i Allsvenskan Södra förra säsongen.

Säsongen 2011/12 spelade Marcus Hjelm i division 1 Södra Norrland. Laget gick som tåget och vann 17 av 22 matcher.

Den gångna säsongen var det tänkt att MIK skulle klara kontraktet i Allsvenskan Södra. Men laget gick förlorande ur 13 av 22 matcher. Och den sista förlusten, i sista matchen mot Skoghalls IBK, sved mest.

– Vi ledde med 3–0 och 4–1. Sedan brakade allt ihop, suckar Marcus.

Huvudet på spiken. Skoghall var jumbo och helt borträknat. MIK behövde vinna för att klara kontraktet. Matchen på hemmaplan slutade med förlust, 7–8.

– Det var otroligt tungt. Men samtidigt sa vi att om vi inte slår dem ska vi inte spela i Allsvenskan.

Det gör inte heller MIK. Förlusten innebar degradering till division 1 till nästa säsong. Återigen får laget byta tankesätt och taktik.

– Vi ska gå upp (till Allsvenskan) direkt. Några viktiga spelare har lämnat laget, men vi är ändå starka nog.

Hur var det att gå från att vara ett överlägset lag i division 1 till ett bottenlag i Allsvenskan?– Allsvenskan var en rolig upplevelse och det var häftigt att se vissa hallar ute i Sverige. Allt är mer proffsigt. Men det är klart att det är tråkigt som fan att förlora massa matcher. Ibland ville man inte ens åka ner på matcherna. Vi snackade om att skrälla mot topplagen, men vi trodde knappt på det själva.

MIK har som sagt som mål att ta klivet upp till Allsvenskan redan 2014. Laget räknar med att bli ett topplag i division 1 – och mycket hänger faktiskt på Marcus själv. Han gjorde förra säsongen 30 poäng på 22 matcher i serien och har fått stort förtroende av sin tränare.

– Jag gör grejer ingen annan gör, och försöker göra saker som målvakten inte förväntar sig. Sedan får jag mycket hjälp av brorsan (Tobias Hjelm) också. Han slår passningarna, jag gör målen, säger Marcus och fortsätter:

– Västerås ska ha ett lag i Allsvenskan, så enkelt är det. Det kan bli riktigt bra i år, vi kommer att få minst två jäkligt bra femmor.

Hur ska ni ändra tänket, från att ha varit ett förlorande lag till att bli ett vinnande lag igen?– Vi måste tänka att vi är bäst. Nu ska vi inte bara försöka vinna matcher. Vi ska verkligen vinna matcherna.

Mer läsning

Annons