Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar talangskolan för Hedin

Sveriges plantskola för innebandytalanger, riksgymnasiet i Umeå, hörde själva av sig och ville ha Lovisa Hedin. Hon nappade, och nu har Per-Ols 16-åriga målvakt flyttat norrut. Här berättar hon om nervositeten, chanserna i division 1 – och lättnaden att lämna Per-Ols.

Annons
Lovisa Hedin har packat ner målvaktsdräkten inför flytten till Umeå.

Tidningen Innebandymagazinet utsåg i februari Lovisa Hedin till Sveriges femte största talang efter hennes insatser i distriktslags-SM. Och redan under pågående SM-slutspel fick Hedin en inbjudan av riksgymnasiet i Umeå att komma och provspela – trots att hon själv inte hade sökt in till gymnasiet.

– Jag fick en inbjudan när jag kom med i All Star-team i Umeå. Jag hade tänkt söka, men det blev inte av. Jag visste inte vad jag ville just då, säger hon.

Men efter en provträning i Umeå fick hon beskedet att hon hade kommit in. Snabbt tackade hon ja. Och nu har hon lämnat sitt flickrum i Norberg för att bosätta sig i ett 3x3 meter stort rum på ett elevhem i Umeå. I höst spelar hon inte längre i division 2 med Per-Ols. Då spelar hon i division 1 med det respektingivande laget RIG Umeå IBF.

– Farten, ja allt blir annorlunda. Men jag vänjer mig nog efter ett tag.

Vad måste du förbättra?– Nästan allt. Jag kanske inte har så jättebra bål-

stabilitet, jag måste räta upp kroppen mer. Och så måste jag träna konditionen för att orka mer också.

Hedin är just nu i Tjeckien med RIG Umeå för att spela cupen Czech Open. På söndag flyger hon till Umeå. Och på måndag morgon sätter hon sig i skolbänken. Då är den enda hon känner i hela Umeå Rönnby IBK-spelaren Tova Eriksson – som inte ens ska gå i hennes klass.

– Det är nervöst, jag känner ju knappt någon. Det är lite läskigt. Men samtidigt är det spännande att få vara med om något annat. Jag känner mest att jag ska prova. Det är ju bara att flytta hem om det är så. Hellre att jag provar än att jag säger nej från början och inte provar.

Hedin kan räkna med 3-4 träningar i veckan under skoltid. Och utöver det väntar dessutom långa resor till bortamatcher. Bland annat möter hon lag från Stockholm i division 1. Det blir med all säkerhet en annan vardag än det hon har varit van vid i Per-Ols. Och Hedin erkänner att det faktiskt är ganska skönt att lämna Per-Ols för en ny utmaning.

– Det ska bli lite skönt att göra något annat. Per-Ols har stannat i utvecklingen. Det är inget nytt, i alla fall inte förra året. Men det kanske är annorlunda i år. De har ett annat tänk, nu vill de upp i ettan. Men jag vet inte...

Tror du inte på satsningen?– Om man ser på herrlaget har de värvat in jättemånga duktiga spelare. Damerna har inte värvat någonting. De har bara en målvakt också. Det blir lite svårt om inte Rebecka (Lindberg) kan. Det ser inte ut som att de kommer få någon till heller. Och de förlorar Alva (Arnqvist) också. Så det ska bli skönt att prova något nytt.

Mer läsning

Annons