Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya brottare hittar till mattan

”Så här bra har det inte sett ut på många år”.

Annons
Alexander Fredriksson och Davood Mohammadi Balan.

Det har varit några tuffa år för AK Stålpojkarna.

Men nu ser det ut som intresset för brottning ökar igen.

– Så här bra har det inte sett ut på många år, säger Raimo Jokiniemi, en av eldsjälarna i klubben.

Genom åren har Stålpojkarna fostrat en rad duktiga brottare som nått stora framgångar. AKS har som klubb också varit framgångsrik. Men på senare år har intresset svalnat. Och det har varit få ungdomar på träningarna.

När säsongen nu har dragit i gång tycks dock en vändning vara på gång. Träningskvällarna är mer välbesökta än på många år.

– Många av dem som kommer på träningarna är nyanlända, och de kommer från bland annat Iran och Afghanistan, länder där brottning är en väldigt stor sport, säger Raimo Jokiniemi.

– Nu är det så många att vi skulle behöva ha tillgång till två mattor på träningskvällarna.

Samtidigt som Stålpojkarna har backat har den nystartade klubben i Norberg växt rejält.

– Jätteroligt för dem, och många av de lite äldre som är aktiva i Norberg har ju tidigare brottats för Stålpojkarna. Men de har bytt klubb då de bor i Norberg, säger Jokiniemi.

En av de nya brottarna i Stålpojkarna är Davood Mohammadi Balan, ursprungligen från Iran och som kommit till Fagersta för att arbeta på Atlas Copco Secoroc, och som är en duktig fristilsbrottare.

Något som Alexander Fredriksson haft nytta av. Han tog i somras silver på ungdoms-SM i klassen 85 kilo. Samtidigt tog klubbkompisen Abdullah Rasuli silver i 63-kilosklassen.

Alexander har i Davood fått en utmärkt sparringpartner. Och det märks på Alexanders brottning som gått framåt rejält.

– Nu hoppas jag få vara med i en landskamp mot Finland i Hallstahammar i slutet av september, säger Alexander Fredriksson.

Det är självklart positivt för AKS att antalet brottare ökar. Men det ställer också krav på klubben.

– Vi skulle behöva fler ledare. Jag hoppas några av de gamla brottarna ska komma tillbaka och ställa upp som ledare, säger Jokiniemi.

– Sedan har vi fått förfrågningar från Svenska brottningsförbundet som vill arrangera läger här i Fagersta. Vi får se om det blir något av med det.

Mer läsning

Annons