Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt beslut: Ungdomsfotboll utan vinnare

Västmanlands fotbollförbund bakom initiativet.

Annons
Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands fotbollförbund.

Svenska fotbollförbundet har klubbat igenom beslutet – seriespel och cuper med aktiva upp till och med tolv år ska avgöras utan att utse segrare eller sammanställning av tabeller.

– Beslutet togs i helgen och vi var delaktiga, säger VFF-ordföranden Birger Jonsson.

Han välkomnar initiativet.

– Fotbollens ungdomsverksamhet handlar om ”Spela, lek och lär”, om att se till prestation istället för att titta i tabellen. Vi ska stimulera fler till att kämpa längre fram inom sin idrott och på det här sättet undviker vi elitutslagning och toppning av lag, säger Jonsson.

Noterbart är att beslutet gäller från och med 2017. Under 2016 finns möjlighet för cuper med internationella deltagare att söka dispens.

– Vår egen Fotbollens Dag är redan förändrad enligt de nya direktiven. Lokalt här kan det påverka Aroscupen i Västerås som måste söka dispens.

Birger Jonsson hävdar att fotbollen har undersökningar och enkäter som styrker att fotbollsungdomarna själva vill slippa resultatjakten.

– Ja, ungdomarna är inte speciellt intresserade av slutsegrar och av att räkna tabeller, utan det är vissa föräldrar, ledare och tränare som gjort detta till en så laddad fråga. Vi har fått kämpa för att få igenom det här.

Det har även diskuterats att följa samma ungdomsdirektiv för spelare upp till och med 15 års ålder.

– Det har diskuterats, men det är känsligt. Det finns en stor laddning kring detta att inte utse segrare.

Mer läsning

Annons