Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orolig framtid för skadad Smalsjö

Hon fortsätter att dominera svensk enduro. Men nu kan säsongsavslutningen bli knepig för Emmily Smalsjö.

Annons
Emmily Smalsjö är skadad och påverkas rejält under sin körning.

Fagerstabördiga Emmily Smalsjö vann endurotävlingen Ränneslättsloppet i helgen med över två minuters marginal. Tävlingen är en av tre enduroklassiker i Sverige, och tidigare under säsongen vann Smalsjö den första klassikern Stångebroslaget. I slutet av oktober väntar den sista – och största – tävlingen Gotland Grand National.

– Jag tänkte vinna den också. Nu har jag vunnit de två första, och jag ska göra allt för att vinna den sista, säger Smalsjö.

Men det kan bli svårt. Smalsjö skadade nämligen knät på Ladies Cup i Kumla för två veckor sedan.

– På andra provet körde jag ner i ett djupt kärr och på något sätt vred jag till vänsterknät. Med min envishet körde jag klart tävlingen och kom konstigt nog tvåa. Jag visste att jag måste ha poäng.

Smalsjö åkte till akuten efter tävlingen, men eftersom det var svullet kunde läkarna inte göra något. I stället körde hon SM förra veckan.

– Jag var tvungen att ställa upp där också för poängens skull. Jag fick linda så mycket jag kunde och tänkte att jag skulle komma topp fem. Men jag kom tvåa, bara 15 sekunder från förstaplatsen.

I dag, onsdag, ska Smalsjö genomgå en magnetröntgen och sedan får hon svar på när hon kan opereras. Redan nu vet hon att det är menisken som är sönder. Plus att kors- och ledband är uttänjda. Men fram till operationen biter hon ihop och kör ändå.

Hon måste nämligen vinna den sista deltävlingen i SM för att vinna totalt. Och dessutom väntar tre till deltävlingar i Ladies Cup.

– Det känns lite jobbigt. Jag satsar mest på Ladies Cup, men så klart vill jag vinna SM-guld också, säger Smalsjö och berättar om skadans inverkan på körningen:

– Det påverkar jättemycket. Jag kan inte köra så som jag vill köra, jag är rädd att slå i knät. Jag kan inte sätta mig eller ställa mig ner fort. Och jag kan bara tynga på högerbenet. Det blir jättekonstigt och snett.

– Jag får bara bita ihop, linda hårt och ta mig runt.

Mer läsning

Annons