Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På fjället möts elit och motionärer

En myrstack av löpare på fjällsidan ner mot målområdet och en myrstig med löpare på väg mot start. Men det går att springa vilse i en myrstack och framför allt på fjället.

Annons
Totalledaren Tove Alexandersson.

– Jag undrar verkligen var jag har hamnat. Kan det där möjligen vara min kontroll, funderade Karl-Gerhard Ramde från Aneby när han stillsamt kom knallande.

– Vi vet inte om det är din kontroll, du får väl gå ner och kontrollera men annars kan du få en kopp kaffe, erbjöd sig Sven Alexandersson, som följt med David Andersson från arrangören och Mittmedia-sporten ut i skogen för att på plats få se löpare springa rätt, men också fel.

– Ja om det inte är min kontroll då kommer jag upp och tar en kopp kaffe och sedan gör jag det som jag nästan aldrig gjort och bryter, för det här var riktigt svårt, säger Karl-Gerhard. Han funderar en stund innan han går ner i gropen och upp på den lilla höjden där en av de ungefär 800 kontrollerna sitter.

En liten stund senare hörs ett glatt jubel, det var rätt kontroll och Karl-Gerhard knallar vidare och behöver inte bryta den här dagen heller. I mål kommer han som 106:a på etappen.

– Det var tur han inte ville ha fika, jag hade ju inget kaffe att bjuda på kom jag på, säger Sven och väntar in dottern Tove.

Plötsligt brakar det till. Tove kommer längs en egen väg in mot kontrollen och tar en egen väg ut, över Mittmedias fotograf med ett kombinerat kliv och hopp.

– Jag såg dig inte och inte heller kamerorna på backen. Det var bara raka vägen mot nästa kontroll, flinade Tove efter målgång.

– Det förstår jag, förklarar Sven som ibland får chansen att följa Tove i terrängen.

– I går sprang hon en meter från mig utan att se mig.

Om Tove hade full koll på karta och terräng, där en fotograf inte fanns med på kartan, så var det betydligt fler som var i samma situation som Karl-Gerhard.

– Det här är mycket svårare än man kan tro, försvarar David Andersson de många vilsna orienterarna som planlöst letar små gömda skärmar på fjällsluttningen.

LIVERESULTAT: från tisdagens etapp finns här

Annons