Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Ols riskerar konkurs i höst

Till slut fick Per-Ols nog av de höga hallhyrorna i Fagersta. Nu har de lämnat en skrivelse till kommunen och kräver en sänkning.
Om inget händer kan klubben gå i konkurs – redan om några månader.
Och beslutet som tas i höst påverkar alla föreningar som hyr av kommunen.

Annons
Lars Hedin vill få till en hyressänkning i idrottshallarna.

Missnöjet med de höga hyrorna inom Fagersta kommun har funnits länge bland föreningarna som utnyttjar hallarna.

Per-Ols IBF är den klubb, tillsammans med Fagersta gymnastikklubb som betalar mest pengar till kommunen i hyra. 160 000 kronor av 800 000 kronor i hallhyror per år står Per-Ols för. Men nu menar ledningen att matematiken inte går ihop längre.

– Vi måste ha andra hallhyror om föreningen ska överleva. Det är helheten vi tittar på, vad vi betalar i stort till kommunen. När det gäller hyrorna kontra bidragen går det inte ihop för oss. Det här är inget hot, det är krass verklighet, säger Per-Ols ordförande Lars Hedin.

Faktum är att Per-Ols redan nu har budgeterat att inleda den kommande säsongen 30000 kronor back. Och trots försök att skramla pengar inom föreningen är det fortfarande knapert.

– Vi har sett över vår organisation för att se vad vi kan göra. Vi slänger ut allt möjligt och alla hjälper till på olika sätt. Men det är tufft. Det måste till en lösning nu.

Hur länge kan Per-Ols överleva om hyrorna ligger kvar på samma nivå?

– Ett halvår, skulle jag tro. Om vi inte får till en lösning med kommunen, vad ska vi göra då? Om det inte finns en lösning, om kommunen inte kan hjälpa till, då finns inte föreningen i höst.

Hallhyran ligger just nu på 120 kronor per timme – för både ungdomslag och seniorlag. Det är bland annat där skon klämmer.

– Jag kan godta att man har de hyrorna för seniorerna. Där får vi inträde från matcherna. Men att ungdomslagen ska betala lika mycket som seniorer, det fungerar inte. De andra kommunerna ju har mycket lägre hyror, säger Per-Ols sportchef Tero Heikki.

Och det han säger stämmer. Närliggande kommuner i Västmanland har helt andra upplägg än Fagersta kommun. I Köping har seniorlagen en högre hyra, medan ungdomslagen bara betalar 19 kronor i timmen. Och i Arboga spelar ungdomslagen helt gratis.

Hur mycket är rimligt att betala i timmen, tycker du?

– En sjättedel. 20 kronor i timmen vore rimligt, säger Tero Heikki.

Per-Ols marknadsavdelning jobbar intensivt med att få in pengar i klubben, och gör det enligt Tero Heikki bra. Men pengarna de får in gynnar inte klubben som de borde.

– De pengarna som de får in ska in i verksamheten, men de går i stället till att täcka hallhyrorna. Så det är tungjobbat för deras del. Om vi skulle få en sänkning ser det ganska ljust ut i stället, det här är ju en så stor bit av kostnaderna.

Västmanlands innebandyförbunds distriktschef Stefan Karlsson vill även han få till en förändring:

– Risken är att man dödar sin idrott i kommunen. Ungdomslagen drar ju inte in några pengar till skillnad från seniorlagen. Det blir helt fel att Fagersta kommun har höjt hyrorna de senaste åren, men fortfarande står kvar på samma bidrag. Jag hoppas att kommunen tänker till lite nu, säger han.

Per-Ols har nu inlett ett samarbete med kommunen för att försöka hitta en långsiktig lösning på problemet.

Men först i augusti kan de få ett preliminärt svar.

– Jag har fått i uppdrag att lägga ett förslag som innebär att föreningarna ska få en lägre hyra. Men det betyder inte att nämnden har sagt att de ska sänka hyrorna. Vi ska kolla vad det kostar att få en hyra som ligger i linje med andra kommuner. Men i slutändan är det ett politiskt beslut, säger Bo Axelsson, avdelningschef för Fagersta fritid.

Hur mycket kan hyrorna sänkas, tror du?

– Om det ska få någon effekt som blir kännbar måste det ligga på 30-50 procent.

Har ni förstått tidigare att hallhyrorna är ett problem för föreningarna?

– Till och från har vi känt till det. Jag har som tjänsteman fört fram bekymret att det blir tuffare för föreningslivet eftersom vi ligger högt med hyrorna.

Många föreningar inom Fagersta kommun har länge klarat sig genom lottförsäljning. Men när nu det inte fungerar längre är det en bitter verklighet de möter. Lars Hedin i Per-Ols vet i alla fall vad han skulle göra om hyressänkningen blir av i höst.

– Framför allt skulle det vara att utbilda våra ledare. Det finns ingen i Per-Ols som har ett arvode, alla jobbar ideellt. Men det finns en bristningsgräns för det också, man vill ha en morot. Vi försöker att skicka våra ledare på utbildningar. Men det kostar, så är det, säger Lars Hedin.

Mer läsning

Annons