Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Ols satsning ska skapa succé

Två av norra länets innebandylag i division tre lägger ned. Det ena har inte tillräckligt med spelare och det andra tappade tolv spelare till Per-Ols.

Annons
Per-Ols herrlag vill nå division 1.

Virsbo IF lägger likt IBK Kolarbyn ned sin verksamhet på herrsidan. Anledningen? Stor spelarbrist.

– Vi har inte tillräckligt med folk för att kunna få ihop till ett lag. Det är alldeles för få ungdomar som vill spela innebandy. Datorn är väl roligare än att vara aktiv inom någon sport, säger Virsbos före detta spelande tränare, Robert Lönnqvist.

Division 3 i Västmanland tappar alltså två lag från den norra länsdelen.

– Det var ett kollektivt beslut som spelarna i laget tog tillsammans. Många spelare har blivit äldre och fått barn vilket gör att det inte finns så mycket tid för innebandyn, säger Virsbos Robert Lönnqvist.

Finns det någon chans i framtiden att få ihop ett nytt lag i Virsbo?– Jag stänger inga dörrar men just nu ser det inte så ljust ut.

Samtidigt som de två lagen försvinner dyker ett nytt upp – Per-Ols b-lag.

– Det är en kanongrej för hela föreningen att ha två seniorlag. Då behöver inte unga spelare konkurrera om en startplats i a-laget redan när de är 15 år gamla. I b-laget kan de utvecklas, säger en av Per-Ols tränare Per Johansson.

Men att två länslag försvinner ser Per Johansson inte enbart som en positiv utveckling för innebandyn.

– Det är inte alls optimalt för norra länsdelen. Men på sikt tror jag att det är en bättre lösning. Jag tror på det stora hela att Fagersta mår bättre av att ha en förening i gång, med två lag så att alla kan spela, säger han.

Kan det leda till att fler ungdomar väljer att stanna och att spelare utifrån överväger att komma hit?– Helt klart kan det leda till det, det är förhoppningen. Och vi kommer satsa på att nå kvalplatsen till division 1 denna säsong. Men det är inte helt lätt att vinna en serie, säger Per Johansson.

På Brinellskolan i Fagersta studerar även en del Per-Olsspelare som där får möjlighet att kombinera innebandyn med studierna.

– Det är en väldigt positiv sak för ungdomarna som ska utvecklas. Där kan de få två pass i veckan utöver våra träningar med laget.

IBK Kolarbyns förre tränare, Per-Ola Schilström, menar att Kolarbyn fortfarande kommer att finnas kvar.

– Det är egentligen bara namnet som försvinner eftersom att de flesta spelare vi hade har gått till Per-Ols, säger han.

Schilström tror också att satsningen Per-Ols gör kommer bli bra.

– Många tycker att Per-Ols ska vara nummer ett i länsdelen. Och det är absolut ingen nackdel för innebandyn här. Det blir jättebra när Per-Ols kan få ihop till ett b-lag som konkurrerar om platserna i a-laget.

Läs mer: Fagersta-Postens Jonas Mathsson analyserar läget i den lokala innebandyn. Är Per-Ols satsning rätt väg att gå? Läs i fredagens FP.

Annons