Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Puh! Sätt fart på pulsen och bli av med julfläsket

Julen lackar, julborden lockar och godsakerna frestar. Läge att bränna lite extra kalorier på gymmet. Här får du tips av FP:s sportchef Pasi Hiirikoski innan du kör igång på konditionsmaskinerna.

Annons
Roddmaskin. ”Skonsam för hela kroppen. Höjer garanterat pulsen om du maxar belastningen och håller tempo”, tipsar FP:s sportchef Pasi Hiirikoski.

Jag är en gymråtta sedan 1998 då en bekant som tävlade aktivt i bodybuilding tog med mig till skrotlyftarlokalerna.

Sedan dess är jag fast, beroende av endorfiner – peptidhormoner som kroppen tillverkar själv, må bra-hormoner som jag kallar dem.

Men jag är ingen kroppsbyggare, utan en person som de flesta andra som riskerar att packa på sig några extrakilon i dessa juletider.

Då kan det vara läge att köra lite extra på konditionsmaskinerna på något gym för att bli av med de extra kalorierna – julfläsket.

Det är oerhört svårt att både bygga muskelmassa och att samtidigt tappa kilon, så jag rekommenderar att välja fokus.

Bestäm dig. Vad vill du göra?

Vill du bli av med julfläsket så är det i mina ögon dags att ta tag i konditionsmaskinerna – som crosstrainern, roddmaskinen, motionscykeln och/eller löpbandet.

Notera också att det är bra att ha koll på pulsen, de flesta konditionsmaskiner har pulsmätare numera, för att optimera kaloriförbränningen.

Det finns många olika teorier om optimal puls för maximal fettförbränning. Även teorier om att pulsen är irrelevant, att det är mängden träning som avgör fettförbränningen.

Min egen erfarenhet är att hålla ett tempo som du orkar att bibehålla i över 30 minuter. När du tränar i över 30 minuter kommer du nämligen även att ha nytta av kroppens efterförbränning – om du inte gör misstaget att inta någon form av kalorier direkt efter träningen.

De ”pulslistor” för olika ålderskategorier som ofta finns uppsatta på konditionsmaskinerna ger jag inte mycket för. Inte heller anammar jag formeln för att beräkna den teoretiska maxpulsen, som är 230 minus ålder för kvinnor och 220 minus ålder för män.

Skulle jag som ändå närmar mig 50 bast träna efter dessa pulsdirektiv borde jag gneta på konditionsmaskinerna med en puls mellan 104–121. Det skulle då motsvara 60–70 % (optimal fettförbränningszon) enligt expertkalkyler.

Nä, jag vågar hävda att pulsen är individuell. 104–121 är uppvärmningspuls för min del. Jag har kommit fram till att jag får bäst effekt i form av kaloriförbrukning när jag ligger kring 165 hjärtslag per minut (puls), vilket motsvarar cirka 84 % av min maxpuls.

Så för att optimera just din fettförbränning rekommenderar jag att ta reda vilket tempo just du orkar hålla i över 30 minuter utan att hjärtat rusar mot maxpuls.

Förresten behöver det inte vara så avancerat. Du kan helt enkelt träna mer än du brukar göra, då kommer du att förbränna mer kalorier än ”normalt”.

Annons